Alka Stipe Sikirice u Zavičajnom muzeju za Dan grada Biograda na Moru i blagdan Sv. Stošije, nebeske zaštitnice

Kulturni dio svečanog programa obilježavanja Dana grada Biograda na Moru i blagdana Sv. Stošije, nebeske zaštitnice grada, započeo je u prostorijama Zavičajnog muzeja s jednom vrlo uspješno tematski koncipiranom i sastavno strukturalnom izložbom. Naime pod pokroviteljstvom Grada Biograda na Moru i gradske turističke zajednice, a u organizaciji Kulturno umjetničkog središta Sinj i Zavičajnog muzeja, u Zavičajnom muzeju izložene su mahom skice i skulpture i dr. kojima je Galerija Sikirica predstavila dio bogatog opusa Sikirice, akademskog kipara cetinskog kraja. Izložbu je proglasio otvorenom Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru glavom i bradom, uz podršku i društvo Slavice Jeličić, predsjednice biogradskog SDP-a i potpredsjednice Gradskog vijeća.

„Iako je zapravo autorica izložbe i kataloga profesorica Dragana Modrić, ona na svečanost otvorenja nije mogla doći iz opravdanih razloga. No ovom prigodom nazočan je Vitomir Perić, ravnatelj Kulturno-umjetničkog središta, sa svojim suradnicima. U sklopu KUS-a između ostalih kao podružnica djeluje i Galerija Sikirica. Galerija Sikirica u svom fundusu ima preko 500 umjetnina, skulptura, medaljona, medalja, grafika, sve ono što čini sastavni dio jedne moderne galerije, a u Sinju osim toga u sklopu franjevačkog samostana postoji i franjevačka zbirka te Galerija Galiotović. Prošle godine otvoren je novi muzej posvećen alci. Uostalom, sve je ovo kao što vidimo navedeno u nekom od bogatih promidžbenih materijala, što je nam priredila TZG Sinja. Izložba će ostati otvorena do kraja mjeseca svibnja odnosno do velike biogradske manifestacije „Gastro stol“, kada će nam se gosti iz Sinja vratiti te predstaviti sa svim svojim specijalitetima.“, započeo Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja, ujedno zahvalivši svima koji su pridonijeli da se ova izložba u Biogradu na Moru napokon realizira.

Stipe Sikirica rođen u malom selu Jabuka, u Dalmatinskoj zagori, često je putovao i izlagao po cijelom svijetu, veći dio života proveo u Zagrebu. No njegovu umjetnost najviše je odredilo mjesto njegova rođenja. Za prostor cetinskog kraja vezani su svi njegovi alkari, alkarski momci, svirači, pripovjedači i kopljanici. Njegova prva javna skulptura Na izvoru postavljena je u Sinju, mjestu gdje se najbolje može upoznati njegova umjetnost. Povijest Sinja opisao je na vratnicama crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, autor je alkarskog novca, zlatnika i srebrnjaka, te Velikog štita alkarskog vojvode. Najpoznatiji je po djelu Spomenik Alkaru, skulpturi postavljenoj na Alkarskom trkalištu 1965. godine, na 250. obljetnicu održavanja sinjske Alke i od tada postaje neizostavnim dijelom ceremonije Alke budući svaki alkar prije nego li krene na natjecanja, na konju okruži skulpturu. Tako je Spomenik alkaru postao ujedno i simbolom Grada.

„Svi koji ste bili na Sinjskoj alci vidjeli ste na početku trkališta, odakle kreće taj ljuti boj za osvajanje punata, jedan, dva, u sridu i u ništa, Spomenik alkaru čiji je autor Sikirica, kao i bezbroj drugih skulptura koje danas krase javne prostore dilje Republike Hrvatske. Večeras ćemo vidjeti ukupno njegovih 17-18 radova, tu je također njegov autoportret. Na jednom mjestu postavljena su dva dijela skulptura: Djetinjstvo i Alkarski ciklus. U muzeju je također izložen dio iz ponude suvenirnice Galerije Sikirica te promotivni materijal Galerije.“, objasnio je Samardžić.

Više o stvaralaštvu i umjetničkom opusu Stipe Sikirice između ostalog govorio je Vitomir Perić, ravnatelj KUS-a.
„Ovo je drugi puta da Galerija Sikirica sa svojim fundusom kojeg mi čuvamo gostuje u nekom gradu, prije dvije godine gostovali smo u Čapljini. Izložbom Stipe Sikirica – kipar alke predstavljamo ovog važnog umjetnika čiji je opus dio hrvatske suvremene kulture, a također ovom izložbom predstavljamo i cijeli jedan kulturološki prostor koji je vezan za njegovu umjetnost, a to je prostor Dalmatinske zagore i cetinskog kraja. Cetinski kraj i Sikirica sudbinski su vezani i teško u potpunosti možemo razumjeti umjetnost Sikirice bez razumijevanja kompleksnog odnosa kojeg ima umjetnik s rodnim krajem.Od prve izložbe prije ’60.-ak godina, inspiracija viteškom igrom, kao i rodnim krajem bili su Sikirici uvijek na prvom mjestu.“, zaključio je Perić. Čestitao je posjetiteljima u Zavičajnom muzeju Dan grada Biograda na Moru i blagdan Sv. Stošije, njegove nebeske zaštitnice, prenio pozdrave gradonačelnice Sinja Kristine Križanac te izrazio nadu kako će se suradnja dvaju gradova nastaviti i u kulturnom i u gospodarskom smislu.

Svečanom ugođaju prilikom otvorenja izložbe pridonijele su vrijedne učenice biogradske Glazbene škole Ana Deur, Marie Belamarić, Iva Erlić, Vera Matić i Jelena Bačić, koje su nastupile u glazbenom dijelu programa.

Tko nije bio na svečanosti otvorenja, od sada pa do kraja mjeseca svibnja svakog radnog dana u Zavičajnom muzeju može razgledati Sikiričin Spomenik Alkaru, vratnice Čudotvorne Gospe Sinjske, Veliki štit alkarskog vojvode, Na izvoru ili poznatu Lucu, Mladence na Gazu odnosno skice za javne skulpture, kovani zlatni i srebrni alkarski novac i još štošta. Sve ovo ispričat će jedinstvenu i fascinantnu priču o Sinju, njegovim stanovnicima i kulturi druge polovice 20. stoljeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...