“Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja” u NP Krka!

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) nastavljaju suradnju predstavljanjem knjige Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja i otvorenjem istoimene izložbe, što će se održati u četvrtak, 2. veljače 2017. u 12 sati u predvorju NSK. Autori knjige su Nenad Cambi, Miroslav Glavičić, Željko Miletić i Joško Zaninović.

U knjizi Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja kataloški je obrađena zbirka papirnatog novca mediteranskih zemalja. Knjiga pokazuje da su kulturna i prirodna baština nerazdvojni dio društva i gospodarstva i da su važne za državni suverenitet i narodni identitet. Otkriva društveno značenje arheologije kao žive vrijednosti u mnogostrukim aspektima naroda i države, ali i kao bitan znak prepoznatljivosti na papirnatim novčanicama. Gotovo sve zemlje na područjima na kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija na papirnatom novcu predstavljaju arheološke spomenike kao osnovu identiteta i promidžbe zemlje.

Zbirka novčanica predstavljena u knjizi i na izložbi svjedoči o važnosti arheologije i kulturne baštine u gospodarskoj politici mediteranskih zemalja, posebice onih koje svoj prosperitet zasnivaju na turizmu.

Nacionalni park „Krka“ svojom se djelatnošću već odredio kao promicatelj kulturnoga blaga, a ovakva publikacija svjedočanstvo je uronjenosti u široku mediteransku povijesnu baštinu, kojoj pripada i o kojoj se intenzivno brine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...