Dok dođeš na red, umreš; Zadranin naručen na magnetsku sredinom 2018.

Liste čekanja na pretrage i kontrole u bolnicama neprestano rastu. Prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj se najduže čeka na magnetsku rezonancu (MR mijelogram) – čak godinu i 3 mjeseca, a na ultrazvuk color doppler vena godinu i mjesec dana, piše Index.hr.

U Općoj bolnici Zadar za MR zdjelice pacijent je naručen za svibanj 2018. U KB Merkur pacijentica je naručena u jednoj onkološkoj ginekološkoj ambulanti u ožujku 2018.

Na dan 03. siječnja 2017. bilježi se ukupno 655.858 narudžbi. Ako izostavimo narudžbe na kontrolne preglede, narudžbe na preglede s terminima koji su po želji pacijenta i narudžbe kojima je medicinski uvjetovan termin pregleda, ukupno je 194.242 narudžbi, rekli su u HZZO-u za Index.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je najavio kako će problem s listama čekanja pokušati riješiti na nekoliko načina, a prvi je slanjem SMS-a pacijentima s podsjetnikom za pretragu ili kontrolu. To bi se trebalo uvesti kroz dva tjedna.

Planira provesti i kontrolu izvršenosti po bolnicama te kontrolu liječnika kako bi ustanovili opravdanost za pojedine postupke.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje u razgovoru za Index kazao je kako najave ministra “ne mirišu na dobro”.

Listama se manipulira i nigdje nema relevantnog podatka o listama čekanja, mi saznamo tek kad nam se ljudi jave kad su naručeni. Ako se fizikalna terapija ne može dobiti u trenutku boli, nego tek nakon par mjeseci, onda to nema nikakvog smisla. Mi predlažemo da se hitno pri ministarstvu odredi osoba koja će pratiti liste čekanja i da se tu mogu oni koji trpe i pate zbog boli mogu prijaviti te kad je medicinski opravdano da ministarstvo mora intervenirati kako bi pacijent dobio zdravstvenu zaštitu, rekao je Drlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...