Državni udar na studente: Porez na zaradu iznad 15.000 kuna

Osim što država porezima dere radnike i poduzetnike, na udaru su se, po svemu sudeći, našli i studenti.

Među studentima koji rade nastala je panika jer su s početkom ove godine na snagu stupila pravila prema kojima smanjen prag za oporezivanje studentskih zarada, piše Index.hr.

“Prag za oporezivanje studentskih zarada je s 50 000 kn spušten na 15 000 kn, odnosno više od 3 puta smanjen u doslovno jednom danu.

Smatram da je donošenjem ove izmjene oštećen veliki broj ljudi odnosno studenata koji rade i jednostavno ih prisiljavate da ne rade i da odlaze u inozemstvo raditi. Nakon što sam ovo vidio nisam mogao vjerovati što vidim.

Država u kojoj sam se rodio i u kojoj ću u budućnosti raditi upravo za dobrobit građana Hrvatske, jer studiram za takvo zanimanje, mi onemogućava da normalno živim za vrijeme svog studiranja i da sam pokrivam svoje troškove bez pomoći države, pa sve mi se nekako čini da neću ostati”, kaže jedan od studenata.

Prema podacima Ministarstva znanosti, svake godine radi oko 75 tisuća studenata. Mnogi od njih bez posla ni ne bi mogli studirati. Sada im još i država otežava situaciju.

“Studenti koji plaćaju stanarinu, režije, prijevoz i hranu s ionako mizernom zaradom sada moraju pokušati zaraditi još i manje jer u protivnom, država ‘cepa 24 posto poreza + prirez (18 posto onima u Zagrebu). Super, imamo pravo na povrat poreza. Nakon što prođem limit od 15 tisuća i od 2500 kuna zarađenih dobijem 1792 kune, nešto očito mora otpasti. Dakle, tamo negdje u 5. mjesecu ili ću ostati gladan. Jebiga, možda preživim do 8. mjeseca 2018., kada dobijem povrat poreza – ako se porezna smiluje ili ću stanodavcima reći ‘sorry ekipa, platim ostalu stanarinu kada dobijem povrat poreza’. Možda da režije ne platim, pa odem u HEP, vodovod ili Holding pa kažem da ću platiti to sve naknadno u 08.2018.?”, kaže jedan student.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...