Evo kako je energetski učinkovita gradnja predstavljena u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru, a u okviru europskog projekta CROSKILLS, u utorak 24. siječnja 2017. održano je promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciji građevinskih zanimanja, a ovoga puta naglasak je stavljen na zanimanja KROVOPOKRIVAČ I INSTALATER TEHNIČKIH SUSTAVA NA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE. Događanje u Zadru bilo je četvrto je po redu u okviru promotivne CROSKILLS kampanje „Energetska učinkovitost u pokretu“, koja će do kolovoza 2017. godine posjetiti 12 hrvatskih gradova.

Uz prezentaciju projekta CROSKILLS, detaljno su predstavljene mogućnosti primjene obnovljivih izvora za pripremu potrošne tople vode (PTV) u spoju s klasičnim grijanjem na drva – spoj klasičnog i modernog pristupa – koji je vrlo lako primjenjiv na području Dalmacije i čitavog priobalja. Pojašnjeno je kako pravilno toplinski izolirati i brtviti konstrukciju kosih krovova, te na ispravan način ugrađivati nosače za solarne kolektore, kako bi kuće i zgrade bile što energetski učinkovitije. Naglašena je važnost kvalitetne izolacije krova, te specifičnosti ugradnje nosača za solarne panele kod novih limenih krovova. Ukazano je na posljedice loše izvedenih detalja vezanih uz prodore kroz krovne površine, s kojima se majstori često susreću, te važnost međusobne povezanosti i suradnje različitih struka u procesu građenja i energetske obnove.

Uz informativno-edukacijski dio, zainteresirani posjetitelji u Zadru prisustvovali su natjecanju u vještinama građevinskih radnika i učenika koji se školuju za zanimanja krovopokrivača i instalatera tehničkih sustava na obnovljive izvore energije. U vremenu od 45 minuta, četiri natjecateljske ekipe imale su zadatak ispravno i po pravilima struke postaviti model limenog krovnog pokrova i na njega ispravno ugraditi sve slojeve toplinske i hidroizolacije, te držače za tehnički sustav – solarni panel. Natjecateljske ekipe bile su sastavljene od nezaposlenih i zaposlenih građevinskih radnika i učenika građevinskih i tehničkih struka, a radili su pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je na kraju odabralo one najbolje. Prema riječima jednog od natjecatelja, g. Pletikose iz Zadra, instalatera centralnog grijanja i klimatizacije: „Uvijek je dobro znati više, u ovakvim prilikama naučiti nešto što nismo prošli u formalnom obrazovanju ili na terenu – mada smo ostarili na građevini.“

Danas Hrvatska mora uvoziti radnu snagu, a s druge strane imamo veliki broj nezaposlenih, osobito građevinara. „Odlučili smo ugostiti ovo događanje s ciljem povećanja interesa za građevinska zanimanja, koja su i u našoj školi deficitarna – soboslikar ličilac jedino je kontinuirano zanimanje koje godišnje obrazuje njih 8-10, dok zidara diplomira tek šestero svake četvrte godine. Smatramo da ih treba biti puno više jer smo svjesni kako sve više raste potreba za građevinskim radnicima koji imaju vještine potrebne za energetski učinkovitu gradnju. Zato se nadamo kako će se projektom CROSKILLS obogatiti mogućnosti cjeloživotne izobrazbe za građevinska zanimanja i pomoći da, u suradnji s gospodarstvom, konačno taj naš sustav strukovnog obrazovanja uskladimo s potrebama tržišta rada.“, ističe g. Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Događanje je obogaćeno i ukusnim delicijama koje su pripremili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Svoje proizvode ogrjevne tehnike te regulacije sustava grijanja i klimatizacije predstavile su tvrtke Bosch i Danfoss, dok je Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio mjere aktivnog zapošljavanja. Tim se mjerama potiče uključivanje nezaposlenih osoba u obrazovanje za građevinska zanimanja, kao i savjetovanje učenika prilikom izbora zanimanja ili studija, osobito usmjereno na deficitarna građevinska zanimanja u fokusu današnjeg događanja, kao i samog projekta CROSKILLS.

Projekt CROSKILLS (dio europske inicijative Build Up Skills) usmjeren je na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada. U cilju promocije CROSKILLS programa izobrazbe, te povećanja interesa za obrazovanje u građevinskim zanimanjima – koji je sada vrlo nizak – promotivna kampanja „Energetska učinkovitost u pokretu“ diljem Hrvatske bit će usmjerena na 6 građevinskih zanimanja.

Kako bi se teme cjeloživotne izobrazbe i građevinskih zanimanja što bolje približile široj javnosti te sadašnjim i budućim građevinskim radnicima kao korisnicima CROSKILLS programa izobrazbe, svako promotivno događanje ima regionalno specifičan karakter, s usmjerenjem na najistaknutija građevinska zanimanja i aspekte energetske učinkovitosti. Iduće promotivno događanje održava se u Križevcima, u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“, 17. veljače 2017. gdje će se predstaviti zanimanja ZIDARA, TESARA i FASADERA, a krajem veljače posjetit ćemo Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu.

Više o projektu CROSKILLS:

Zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije, a većina zgrada u Hrvatskoj nažalost ima vrlo niski stupanj energetske učinkovitosti (E, F ili G). Energetskom obnovom objekata moguće je peterostruko smanjiti potrošnju energenata, znatno povećati udobnost stanovanja te smanjiti troškove režija. Zbog toga je primjena energetske učinkovitosti vrlo važna. Međutim, energetski učinkovita obnova te izgradnja novih niskoenergetskih zgrada trenutačno predstavlja veliki izazov za građevinski sektor, jer izgradnja zgrada s malom potrošnjom energije zahtjeva visoku kvalitetu izvođenja radova, te pažljivo izvođenje i najsitnijih detalja na vanjskoj ovojnici zgrade i ugrađenim tehničkim sustavima, dok kvalificirana radna snaga nedostaje. Potražnju za educiranim i kvalificiranim radnicima potiču i programi financiranja energetske obnove, a zakonski propisi nakon 2020. godine više neće niti dozvoljavati gradnju energetski neučinkovitih zgrada.

Kako bismo pomogli rješavanju toga problema, europskim projektom CROSKILLS pokrenuta je izrada programa izobrazbe s ciljem unaprjeđenja vještina građevinskih radnika za rad po načelu energetski učinkovite gradnje. Za 6 osnovnih građevinskih zanimanja za kojima se pokazuje potreba – zidar, tesar, soboslikar ličilac, monter suhe gradnje, krovopokrivač i fasader – razradit će se i verificirati programi obuke, a 2017. godine provesti i probna izobrazba radnika u prvim ovlaštenim trening centrima diljem Hrvatske. Programe će moći pohađati kvalificirani i nekvalificirani, zaposleni i nezaposleni radnici, te tako stalno unaprjeđivati svoja znanja i vještine u energetskoj učinkovitosti. Novostečena znanja i vještine omogućit će educiranim radnicima veću konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU-a, tj. prednost pred onima koji ta znanja nemaju, a poslodavcima dati mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, tzv. zelenih poslova.

Projekt CROSKILLS (www.croskills.hr) zajednički provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska (REC), Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS), Graditeljska škola Čakovec i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...