Glazbena Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru uz dinamičan program i stotine posjetitelja

Kao i svake godine Noć muzeja, manifestacija je koja na par sati otvara vrata brojnih muzeja, arhiva, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija diljem Hrvatske. U petak, 27. siječnja u periodu od 19 do 23 sata svoja vrata otvorenim držao je i jedini lokalni biogradski muzej, a to je Zavičajni muzej Biograd na moru. Više stotina posjetitelja na ovom su mjestu u petak navečer besplatno razgledali, počevši od prizemlja, izložbu iz fundusa Galerije Sikirica iz Sinja, arheološki postav iz doba prapovijesti, antike i srednjeg vijeka, stalnu Zbirku odljeva glagoljskih natpisa, stalnu izložbu Stare fotografije i razglednice Biograda, izložbu Orijentalnog oružja iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja, i sve to uz jedinstvenu u svijetu zbirku stalnog postava na katu, a koja nosi naziv Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća.

No to još uvijek nije sve. Kako je ove godine tema Noći muzeja Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo s ciljem popularizacije glazbene baštine i njezine muzealizacije, u skladu s tim u Zavičajnom muzeju održan je cjelovečernji koncert Osnovne škole Biograd, Odjela Glazbene škole. Učitelji mentori Dijana Penezić, Ivana Dročić, Željko Dretvić i Ivan Štorić, sa svojim učenicima pripremili su bogat glazbeni program koji je trajao gotovo dva sata. Na večeri glazbe i dobrih emocija program je između ostalog obuhvaćao učeničke izvedbe skladbi na raznovrsnim instrumentima, kao i njihovih mentora. Led je probio Šime Pedisić, učenik 5. razreda gitare koji je izveo skladbu Dimnjaci D. Pelužana, a nakon njega nastupio je učenik istog razreda Leopolod Brzić koji je s gitarom izveo Milongu, J. A. Muroa. Ružo moja crvena, skladbu prema notnom zapisu klape Sv. Juraj, odsvirale su učenice Ana Deur (tambura bisernica), Iva Erlić (flauta), Marie Belamarić (klavir) i Jelena Bačić (klarinet), a u nastavku su još jednu, bezvremensku,The House of the rising Sun, The Animalsa. W.A. Mozartovu Bewartet euch vor Weibertucken odsvirale su učenice Iva Erlić i Paula Katuš s flautama. Solo na tamburi bisernici imala je opet Ana Deur, učenica 5. razreda koja je odsvirala Međuigru W. Reeva. Nakon nje nastupile su učenice 4. razreda klavira, Karla Bošnjak s J.F. Burgmullerovom Etidom op. 100, br. 15, dok je Lorena Macuka odsvirala skladbu Kotač, Ž. Hirschlera. Slijedi nam opet Ana Deur s tamburom bisernicom i zanimljiva skladba F. Seitza: Zigeuner kommen. Ivana Dročić potom je na flauti odsvirala G. P. Telemanna, Fantasie no 1, a nakon nje Temu s varijacijama V. Francaixa izvodi David Kumpare s klarinetom, a na klaviru ga prati Ivan Štorić.

Uz raznovrsne skladbe dolazimo do polovice programa koji protječe bez stanke, a za to vrijeme prenapučena je prostorija na katu u kojoj se odvija koncert, dok istovremeno mnogobrojni posjetitelji cirkuliraju muzejom i uz zvuke besprijekorno uvježbanih skladbi uživaju u svemu onome što ovaj muzej nudi.

Ivana Dročić s flautom i Alfred Trojan s gitarom u nastavku sviraju Pavane op.50, G.Faurea. Less Tziganes Ivanovitchevu Ševu izvode Željko Dretvić s tamburom prima i Alfred Trojan s gitarom. Beauty and the Beast A. Menkela izvode Ivana Dročić s flautom i Dijana Penezić s gitarom, a u nastavku ovaj duo izvodi i Tango op. 165, br. 2, I. Albeniza, Espagndetas G. Sanza, meksičku tradicionalnu Las Mananitas i Tropical rhytm M. Linnemanna. Potom smo čuli Tri stavka za koncert I. Stravinskog u izvođenju Davida Kumpara na klarinetu, te Asturias I. Albenitza u izvođenju Alfreda Trojana na gitari. Slavenski ples u g-molu op. 46, br. 8 A. Dvoraka na klaviru su odsvirali Ivan Štorić i Đurđica Vincetić, potom Ivan Štorić svira Impromptu, op. 90, br. 3 i br. 2 F. Schuberta. Španjolski ples br. 5 odsvirao je Alfred Trojan na gitari, a cjelovečernji koncert završava klavirskim duom Ivan Štorića i Đurđice Vincetić i Slavenskim plesom u e molu p. 72, br. 2 u njihovoj izvedbi.

Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja i Slavica Jeličić, dopredsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru po završetku velikog koncerta s čak 24 glazbene točke obratili su se nazočnima s nekoliko prigodnih riječi, dok je potom ravnatelj Osnovne škole Jordanko Miloš primao zaslužene pohvale za svoje talentirane učenike i njihove profesore iz Odjela glazbene škole.

U prizemlju Zavičajnog muzeja nastavilo se druženje uz kuhano vino i slastice koje su priredile vrijedne biogradske domaćice. Mnogi su miomirise osjetili još izdaleka budući je pučka pjesnikinja Radica Rada Vrančić ovdje na tradicionalan način pripremala i pekla čuvene i neizostavne fritule i pecipale te su uz topli slatki zalogaj posjetitelji ovom prigodom mogli upoznati i sam način pripreme. Kao dodatan začin autohtonim slasticama Melisa Keser pročitala je jednu pjesmu iz njene nove zbirke koja će se uskoro cijela predstaviti u Zavičajnom muzeju. Gledanje izravnog prijenosa rukometne utakmice i nastup „kauboja“ na Svjetskom rukometnom prvenstvu odvijalo se na katu muzeja u prostoriji s televizorom. Razgledavajući muzejske postave biogradski ugostitelj Vid Pribilović predložio je ravnatelju muzeja jednu zanimljivu ideju, a ona glasi da bi se u svim prostorijama mogli postaviti maleni zvučnici iz kojih bi stalno dolazila glazba, što bi svakako upotpunilo doživljaj posjeta. Bio je ovo primjer kako su i na koji način neki posjetitelji povezali fudus ovog muzeja i glazbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...