HSLS smatra da problem buke na Poluotoku treba rješavati sada, a ne u vrijeme turističke sezone

“HSLS-a ukazuje na jedan od problema koji u turističkoj sezoni muči većinu stanovnika poluotoka. Naime početkom 2016.g. upozoravali smo na problem buke i ponudili našu viziju rješenja koje smo dostavili gradu Zadru, upravnim odjelima socijalne skrbi i zdravstvu i upravnom odjelu za gospodarstvo i obrtništvo.

Dana 03.06.2016. poslali smo prijedloge inicijative u Upravni odjel za gospodarstvo i obrtništvo i Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra. Predmet prijedloga naše inicijative su Naknade stanarima Poluotoka za umanjenu kakvoću življenja zbog buke.
Podsjećamo, na 24. sjednici Gradskog vijeća HSLS-ov vijećnik dao je prijedlog inicijative o obeštećenju stanovnika poluotoka, povod kojemu je smanjena kakvoća življenja zbog buke.

Smatramo da administracija, kao u većini slučajeva kada se radi o Gradu Zadru u administriranju i upravljanju nije imala sluha, te ga i dalje nema za svoje stanovništvo. Također, nije pronašla rješenje kako zadovoljiti ugostitelje na način da im eventualno produži radno vrijeme a stanarima snizi razinu buke.
Ovim putem ponovo apeliramo na Gradsku javnu upravu da ili uzme u obzir rješenje koje smo mi ponudili odnosno neka javnosti predstave jednako kvalitetan ili bolji plan zaštite od zagađenja bukom na poluotoku.

Naš prijedlog je da se stanovnike obešteti određenim novčanim iznosom, odnosno da se uvedu naknade stanarima koji trpe najviše buke, te da se istovremeno poduzetnicima omogući dulje radno vrijeme ukoliko za istim postoji potreba, kako bi mogli doprinijeti razvoju turističke ponude na dobrobit svih. U međuvremenu se ugostiteljima dodatno otežalo poslovanje s obzirom na uvođenje veće stope PDV-a, stoga bi Grad Zadar kao top destinacija u turizmu trebala pokazati sluha i za poduzetnike-ugostitelje
Sličan model već postoji u hrvatskim i europskim gradovima. Iz tog razloga smatramo da se konstruktivnim dijalogom svih dionika izloženog problema može lako i jednostavno doći do rješenja na zadovoljstvo svih.”, poručili su iz HSLS-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...