Iznenađeni novim cijenama u kafićima? Ugostitelji su se prilagodili porezu pa je ponegdje kava skuplja i do dvije kune!

S početkom 2017. počela je i primjena nove stope PDV-a koja je skočila s 13 na 25 posto za ugostiteljske usluge.

Prva promjena PDV-a dogodila se na prijelazu s 2012. na 2013. godinu, kada je stopa PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, odnosno za usluge smještaja, pića i hrane u ugostiteljskim objektima, smanjena na samo 10 posto. Nakon samo godinu dana ta se stopa nanovo povećala od 1. siječnja 2014. na 13 posto. To je bilo u sklopu tadašnjeg općeg povećanja međustopa PDV-a, ali je i dalje ostala važiti i za smještaj i za ugostiteljstvo.

Sad je pak s najnovijom trećom promjenom skočila na 25 posto za ugostiteljske usluge, a u zadnji tren od toga su izuzete usluge smještaja s doručkom, polu i punim pansionom.

Kako javlja HRT, a prenosi Poslovni, cijena kave se s 10 popela na 12 kuna, isto kao i cijena kuhanog vina. Iako PDV jest veći, čini se da su neki ugostitelji iskoristili priliku da dodatno povećaju cijene jer bi se većim PDV-om moglo opravdati poskupljenje od jedne kune na nešto što je prije koštalo 10 kuna, ali ne i dvije kune.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...