Izvori iz HDZ-a tvrde kako će Kalmeta biti kandidat za gradonačelnika

Gostujući u Novom danu N1 televizije zamjenik glavnog urednika Globusa, Dalibor Šimpraga, kazao je kako se od izvora iz HDZ-a doznaje kako bi Božidar Kalmeta mogao ponovno biti njihov kandidat za gradonačelnika Zadra.

“Na osnovu izvora iz HDZ-a, koje je kontaktirao Globus, čini se da će Kalmeta vrlo izvjesno biti kandidat za gradonačelnika Zadra. I to iz jedne vrlo pragmatične računice – on je osoba koja je već osvajala izbore te jer HDZ nema previše vremena za aktiviranje i guranje nove osobe u javnost. HDZ provodi interna istraživanja popularnosti određenih osoba i na temelju toga će biti krojene kandidacijske liste”, pojasnio je za  N1.

“Optužnice su i dalje optužnice, vjerujem da nema nekih formalnih zapreka da se ne kandidira”, komentirao je činjenicu da su protiv Kalmete podignute optužnice.

Šimpraga je dodao kako također postoji opcija, prema njegovim saznanjima, da se za čelnu poziciju Knina kandidira Josipa Rimac.

Komentirao je i pozicioniranje u Zagrebu uoči lokalnih izbora u svibnju.

“Anka Mrak Taritaš govori iz pozicije kandidatkinje koja je u dva navrata, zahvaljujući preferencijalnim glasovima, ušla u parlament. Njoj popularnost raste i ona vjeruje da će u drugi krug ući s Bandićem. I vjeruje da će pobijediti. Sandra Švaljek bi mogla biti poželjna udavača, ovako pučki rečeno. Kao nestranačka osoba, ona je i do sada bila otvorena za pregovore s različitim opcijama”, istaknuo je.

Šimpraga je komentirao i intervjuu Jasminka Umićevića, bivšeg zamjenika generalnog direktora Ine i jedanog od vodećih domaćih stručnjaka za naftu i energetski biznis, za Globus.

“Nije neobično da se ovih dana samo govori o Ini budući da se radio o kompaniji, koja niije samo političko pitanje, nego i strateško pitanje. Jasminko Umićević kaže da se sitagma ‘javni interes’ toliko zagadila u javnom govoru jer su je političari prečesto i neselektivno korstili. Ina je tvrtke koja i danas zauzima oko 50 posto hrvatske energetske bilance te praktički potpuno obuhvaća domaću proizvodnju nafte i plina – dva najvažnija energenta današnjice”, pojasnio je.

“U intervjuu on postavlja jedno od ključnih pitanja – što s Inom nakon otkupa. Njegova ideja jest da se na INu ne gleda kao na državnu firmu za vijeke vjekova, nego da je se sredi nakon preuzimanja i potraži strateški partner za nju”, dodao je.

Međutim, Šimpraga je istaknuo kako su uz arbitražu Ina-MOL vežu još dvije zanimljive činjenice koje bi mogle otvoriti vrata za povratak Tomislava Karamarka u politiku.

“Optužbe da je imao neposrednu korist nisu u međuvremenu dokazane. Tekst se temelji na izvorima, pa ne mogu previše komentirati. Može se reći da se ovime otvaraju vrata za Karamarkov povratak na scenu”, kratko je komentirao tekst iz Globusa koji se bavi ovom temom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...