Jesu li novogodišnje odluke doista samozavaravanje? Psiholozi su složni da euforija kratko traje

Jeste li već donijeli novogodišnju odluku? Prestajete li pušiti od 1. siječnja ili počinjete učiti za ispite na fakultetu? To su samo neke od poduže liste odluka koje ćemo ‘slijepo’ početi provoditi u djelo upravo s novom godinom. No euforija oko provođenja zacrtanih odluka kratkog je vijeka. Prema nekim istraživanjima, za nekoliko tjedana ili mjeseci osobe se vraćaju svojim starim lošim navikama.

‘Koliko mi je poznato, a i iz razgovora sa svojim klijentima, obično donosimo odluke koje ćemo početi provoditi prvoga dana nove godine, ali za koje unaprijed znamo da ih se nećemo pridržavati jer da to želimo, već danas bismo to odlučili i po njima se ravnali’, kratka je i jasna psihologinja Ljubica Uvodić – Vranić što se tiče odlučivanja kako ćemo ‘nešto početi’ s prvim minutama ulaska u novu kalendarsku godinu.

Nova godina, po njoj, jako je zgodna za one kojima se primjedbe upućuju, poput onih ‘previše pušiš’ ili ‘premalo učiš’; oni lakše odgovore: ‘Budi bez brige, prestajem s tim od 1. 1.’.

‘Onaj koji želi s nečim prestati, napravit će to već danas. Ostaviti se pića, cigareta, početi tražiti posao ili se ozbiljno pripremati za ispite. To su i neke od najčešćih odluka koje si postavljamo kao određenu vrstu zadatka. No upravo zato i kažemo da će one ‘na snagu’ stupiti 1. 1. jer ih se ne želimo početi pridržavati već danas’, tumači ona.

Samozavaravanje ili tješenje onih koji nam primjedbe upućuju

Psihologinja smatra da između prvoga dana u siječnju i nekog drugog na kalendaru, nema bitne razlike. Za Uvodić-Vranić to je neka vrsta samozavaravanja ili tješenja onih koji nam primjedbe upućuju.

‘Nova godina je zgodan datum koji se lako pamti, a i neka vrsta običaja da se toliko priča o odlukama s kojima ćemo započeti’, dodaje napominjući da ima još sličnih datuma ili ih je lako pronaći, ali je prije svega važno donijeti odluku koje ćemo se i pridržavati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...