Kalmeta, Sanader, Bandić; Evo koji će političari 2017. provesti na sudskim (optuženičkim) klupama

Jedan bivši premijer, nekoliko bivših ministara, dvojica aktualnih gradonačelnika, jedna bivša županica, nekoliko poduzetnika, jedan bivši saborski zastupnik, nekolicina policajaca… Popis je to optuženika koji su obnašali visoke funkcije, a koji će ove godine često dolaziti na Županijski sud.

Glavna zvijezda, bez sumnje, bit će Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik koji u predizbornu godinu i lokalne izbore u svibnju ulazi s dvije optužnice – za aferu Agram i za aferu Štandovi. Obje optužnice podignute su tijekom 2015. no ni jedna nije pravomoćna. Razlog tome su manevri Bandićeve obrane te zahtjevi za izdvajanjem nezakonitih dokaza. No nakon odluka Vrhovnog suda koji je odbio Bandićeve zahtjeve, spisi su ponovo vraćeni na zagrebački Županijski sud koji treba odlučiti o pravomoćnosti optužnica.

Kako je Bandić iscrpio sve pravne adute, barem za sada, realno je očekivati da će optužnice biti potvrđene te da će mu oba suđenja početi u 2017. iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije no što prođu lokalni izbori. Sve pravne argumente iscrpio je i Nadan Vidošević, nekadašnji predsjednički kandidat i bivši šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) kojem će suđenje početi najkasnije do proljeća.

Bit će to idealna prilika da Vidošević, kako je višestruko najavljivao, javnosti predoči svoju istinu, ali i da ta ista javnost dozna što sve bivši šef HGK ima od imovine i kako ju je stekao. Početak suđenja može očekivati i Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra, protiv kojeg su podignute dvije optužnice – ona u aferi HAC-Remorker je pravomoćna, dok o pravomoćnosti one za Fimi mediju sud još nije odlučio.

Ivo Sanader, nekadašnji Kalmetin šef čiji su postupci – afere Hypo, Ina-MOL, Planinska, Fimi media i HEP-Dioki – u stanju mirovanja zbog Sanaderova zdravstvenog stanja. Je li bivši premijer sposoban za nastavak suđenja, bilo kojeg, trebalo bi se znati u siječnju.

A ako bude, od svih navedenih postupka teško da išta, osim afere Planinska, može biti presuđeno do kraja iduće godine. Na optuženičku klupu u 2017. sjest će i dvije bivše perjanice SDP-a; Marina Lovrić-Merzel i Nada Čavlović-Smiljanec. Prvoj suđenje tek treba početi, dok će se drugoj nastaviti nedavno tek započeta glavna rasprava, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...