Minuta provedena na mobitelu prije spavanja skrati san za cijeli sat

Studija, sa UC San Francisco, objavljena u časopisu Plos One, koristila je aplikaciju na androidu za mjerenje koliko vremena dnevno ljudi provedu koristeći telefon, prenosi Telegram.

Aplikacija je bilježila posjete svaki put kada je ekran uključen, ne samo zbog razgovora već i za gledanje mejlova, pretraživanje stranica, igranje igrica. Podaci su prikupljeni od 650 korisnika androida koji su svakog sata provodili 3 do 7 minuta na telefonu.

Intervjuiranjem sudionika studije, ustanovljeno je da oni koji provode više vremena na telefonu, trebaju više vremena da zaspu, spavaju lošije i kraće. “Drastičnu razliku čine već minute. Odnosno, jedna minuta duljeg gledanja u ekran, znači jedan sat kraćeg sna,” kaže Christensen.

To se vjerojatno događa zato što svjetlo koje ekran emitira, šalje mozgu zbunjujući signal. Zbog toga teže padamo u san i spavamo nekvalitetnije.

San je iznimno važan za opće zdravlje. Ovo je preliminarna studija ali se svakako moramo zamisliti nad time da je moguće da telefoni i ekrani drugih uređaja imaju vrlo negativan utjecaj na san pa na to treba obratiti pozornost. Stručnjaci savjetuju da barem prigušimo svjetlo ekrana ako se nismo spremni odreći kasnovečernjeg telefoniranja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...