Mjesec pred nama, siječanj, je najdepresivniji i najrizičniji mjesec u godini

Siječanj mnogima predstavlja najdepresivniji mjesec u godini, a prema brojnim pokazateljima nalazi se i među mjesecima u godini s najvećim rizikom za osobnu imovinu. U prvom redu, oko 200 tisuća hrvatskih građana već je krenulo ili uskoro kreće na skijanje ili ostale vrste zimskog odmora pa će brojni domovi ostati potpuno prazni. Statistike Ministarstva unutarnjih poslova pokazuje da su upravo prosinac i siječanj, a zatim ožujak i kolovoz mjeseci u kojima se događa najveći broj teških krađa, javlja 24 sata.

U Hrvatskoj je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine prijavljeno gotovo 12 200 tisuća teških krađa, a u cijeloj prošloj 2015. godini prema podatcima MUP-a ukupno je prijavljeno 16 067 teških krađa. U broju kaznenih djela teških krađa provaljivanjem prednjače provalne krađe u kuće i stanove, koje su noćna mora svih vlasnika nekretnina. Statistike MUP-a pokazuju i da po prijavljenim krađama prednjači zagrebačka policijska uprava, a potom slijede istarska, splitsko-dalmatinska i primorsko-goranska. Očekivano je broj krađa najveći tijekom dugih zimskih i ljetnih godišnjih odmora. Rizik za imovinu nisu samo krađe, nego i ostale nezgode koje mogu prouzročiti i različiti uređaji kojih je u prosječnom kućanstvu sve više. Uza sve to temperature se sve češće spuštaju ispod nule pa naročito u vikendicama prijeti i opasnost od smrznutih i puknutih cijevi.

Da biste izbjegli sve navedene rizike, u vodiču u nastavku objašnjavamo kako što bolje i na vrijeme zaštiti svoju imovinu od nepredvidivih situacija.

Prikrijte očigledne znakove praznih stanova ili kuća
U razdoblju godišnjih odmora, kao što su zimski na koje mnogi upravo kreću, kriminalci najčešće vrebaju domove koji su pusti i u koje je najlakše provaliti. Iako će mnogi savjete kao što su izbjegavati puni poštanski sandučić uzeti kao općepoznate, često ih se na kraju ipak ne pridržavaju, a prepun poštanski sandučić iz kojeg ispadaju promotivni letci doista je najočitiji znak da u domovima već danima nema ukućana. Osim što je najbolje dogovoriti povjerljivu osobu koja će svakodnevno prazniti sandučić, trebali biste se pobrinuti i da tijekom odmora slučajno ne stigne dostava naručivane robe.

Isključite sve uređaje iz utičnica
Vrlo jednostavno: sve uređaje isključite iz utičnica. Jedini koji mogu bez nekih problema ostati uključeni jesu hladnjak ili ledenica, no preporučuje se i njih isključiti. Uređaji koje ostavite uključene u struju mogu pretrpjeti kratki spoj, što jednostavno može dovesti do iskrenja i neželjenih požara.

Ostavite lažne znakove da ste kod kuće
Pritom se ne preporučuje da ostavite uključeno svjetlo u jednoj prostoriji jer će, osim povećanoga računa za struju, ubrzo postati očito da je riječ o rasvjeti koja je lažno uključena danonoćno. Na tržištu postoje iznimno učinkoviti vremenski prekidači kojima je moguće povremeno uključivati i isključivati rasvjetu. Što se tiče spuštanja svih vrsta zaštitinih zastora, najbolje se ponašati uobičajeno. Dakle, ako ih redovno spuštate, učinite tako i tijekom godišnjih odmora.

Provjerite sva vrata i prozore
Premda se to čini kao suvišan savjet, ponekad jednostavno zaboravimo da postoje prozori u kuhinji, u smočnici ili u podrumu. Smetnemo s uma da su nam svjetlarnici u garaži otvoreni ili da su vrata od spremišta zatvorena samo malenim lokotom. Ako ste mudro postupili pa ste osigurali kuću, opasnost je i dalje prisutna, no barem imate jednu brigu manje na umu. I sami znate da postoji staklo na vašem domu kroz koje provalnici bez problema mogu ući i nije nešto što možete zaštititi drugim metodama. Naravno, ostavljanje pričuvnog ključa ispod teglice cvijeća ili iza kamena u vrtu također je iznimno loša ideja. Ako već imate pričuvni ključ, radije ga povjerite osobi kojoj vjerujete.

Zaštitite instalacije
Izolacija je danas lako dostupna u praktički svakoj trgovini građevinskom robom, a sam je postupak izolacije toliko jednostavan da ga i sami možete obaviti. Naravno, sve biste vanjske električne naprave trebali isključiti i spremiti na sigurno. Osiguranje (koje danas za prostoriju od 60 kvadratnih metara ne iznosi ni 65 kuna) može umanjiti ili čak u potpunosti riješiti probleme pri provalama, požarima i ostalim nezgodama.

Izbjegavajte objavljivati na društvenim mrežama da vas nema
U današnje doba mnogi olako objavljuju gdje se nalaze i što rade u apsolutno svakom trenutku života. Mudrije je objaviti fotografije s odmora na Facebooku ili Instagramu kada se vratite s odmora od konstantnih objavljivanja lokacija dok niste kod kuće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...