Morska sol koju nanosi jaka bura smrt je za vaš automobil – spriječite najgore!

U zimskim mjesecima naša vozila najviše stradaju. Bura ovih dana s mora nosi značajnu količnu soli na kopno, pri čemu automobili mogu nepovratno stradati. A hrđa je, mogli bismo je nazvati medicinskim rječnikom, poput gangrene na čovjeku. No, ukoliko reagirate na vrijeme, dugo ćete imati vozilo koje je u dobrom stanju.

Zaštitite ovjes i pogon

Postoje razni proizvodi koji su zaštita od hrđe za vozila, a odnose se na nanošenje s vanjske strane poda ili, kako se to stručno naziva, podvozje. Postoje sredstva koja se premazuju u dva sloja ili setovi tipa 2 u 1, 3 u 1 ili slično. Ova sredstva djeluju tako da preko metala vozila stvara zaštitni sloj, svojevrsna pancirka koja u znatnoj mjeri otežava prodiranje vode, a upravo je voda, zajedno s kisikom jedan od najvažnijih faktora za stvaranje hrđe.

Perite automobil

Za vrijeme zimskih mjeseci trebalo bi češće prati svoje vozilo, točnije karoseriju, kako bi se soli dalo manje vremena da nagriza metal. Iako zima nije omiljeno godišnje doba kada se radi o pranju vozila, ipak bi trebalo auto češće oprati barem u automatskoj praonici ili u samoposlužnoj autopraonici te ga isprati pod mlazom vode, kako bi se saprala sol koja nagriza metal i veoma je važna kada se radi o stvaranju hrđe. Donji dio automobila najbolje je ispirati čistom vodom, dok je gornji dio metala dobro isprati na programu koji u sebi ima vosak, budući da vosak štiti od nagrizanja soli.

Popravljajte

Kada uočite sitna oštećenja na svom automobilu, nemojte samo odmahnuti rukom i sve prepustiti vremenu. Malo oštećenje s hrđom veoma brzo može postati veliko oštećenje s mnogo hrđe.

Garažirajte vozilo

I kod prodaje automobila garažirana u pravilu postižu bolju cijenu. Ne čudi to jer garažirana vozila manje su sklona hrđi.

Katodna zaštita

Ova vrsta zaštite poznata je već neko vrijeme, a zapravo se još naziva i elektroničkom zaštitom. Radi se o katodama koje su spojene na akumulator te tako odašilju signale koje štite od hrđe i neki su ih uspjeli ugraditi i na automobil iako se u pravilu ova vrsta zaštite koristi na drugim vozilima, primjerice brodovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...