Noć muzeja u Narodnom: Sve od vrijednih glazbala do olimpijske baklje Marenića i Fantele

Na press konferenciji održanoj povodom Noći muzeja 2017., prije najave službenog programa, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, prisjetila se važnih događaja u povijesti na temu Glazba i glazbeni instrumenti u fundusu Narodnog muzeja Zadar: „Najstariji podatak o glazbi u Zadru nalazi se u darovnici bana Stjepana, iz 1042. godine; 18 kodeksa rukopisnih unikata, pisani starinskim notnim pismom – neumama. U Zadru se u to doba nalazio i ženski benediktinski samostan, u kojem se oko 1100. godine, našao važan zapis, vrlo rijedak primjerak dvoglasja (dijafonije) u cijeloj Europi, kodeks s notnim zapisom, a to je bilo u to doba suvremeno i napredno nastojanje u glazbi. U Vekeneginu Časoslovu očuvana je najstarija Božićna pjesma u Hrvatskoj, a u zborniku fra Matije Zadranina sačuvani su i zapisi 3 prastare Hrvatske Uskrsne pjesme. Nezaobilazni hrvatski renesansni liječnik, kozmograf, matematičar, astrolog, prvi hrvatski glazbeni teoretik i filozof glazbe, Federik Grisogono Bartolačić rođen u Zadru 1472. godine (prije 545 godina) – umro u Zadru ili krajem prosinca 1537. ili početkom 1538.god. (480 godina od smrti). U svojoj knjizi SPECULUM ASTRONOMICUM iz 1507. godine, objavio je svoja predavanja o značenju pojedinih znanosti. Prema osvrtu kolege Ivana Stagličića, ova godina je u znaku jubileja, jer je prije 510 godina objavio svoja predavanja. Knjiga sadržava i poglavlje o cjelovitosti glazbe DE MUSICA INTEGRITATE, koji je najstariji objavljen tekst hrvatskog autora o TEORIJI GLAZBE I GLAZBENOJ ESTETICI.“

Noć muzeja 2017.

Narodni muzej Zadar

petak 27. siječnja od 18:00 h do 1:00 h

„Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“

 

Odjel Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III bb

Izložbe:

  • LICE I NALIČJE MUZEJA – PEDAGOŠKA I DOKUMENTACIJSKA SLUŽBA

Izložba u organizaciji Dokumentacijske i Pedagoške službe kojom se putem tematskih postera s fotografijama i tekstovima, kao i putem videa i odabranih muzejskih predmeta, prezentiraju specifičnosti rada unutar ove dvije struke.

O izložbi: Na povijesnom putu rada Narodnog muzeja Zadar, dugom 184 godine, obilježenom prekidima, ali i ponovnim dizanjima mijenjale su se vlasti, uprave, osnivači i kustosi, ali je od početka do danas ista nit vodilja utkana u načela obavljanja muzejskog poslanja temeljenog na skupljanju čuvanju, istraživanju i komuniciranju predmeta prirodne i kulturne baštine sjeverne Dalmacije. Uz svako od tih poslanja vezane su dokumentaristika i edukacija. Svijest o važnosti stvaranja i čuvanja dokumentacije kao i educiranja u muzejima prisutna je od samog početka ove djelatnosti u Zadru, te dvije struke su se, kao i cjelokupna muzejska djelatnost, mijenjale s uzusima vremena, no tek na početku 21. stoljeća muzej zapošljava prvog muzejskog dokumentaristu, a potom i pedagoga koji svaki u svojoj domeni i u uskoj suradnji s kustosima doprinose zajedničkoj misiji u očuvanju i promicanju baštine i identiteta zajednice u kojoj djeluju.

Izložbom Lice i naličje muzeja – Pedagoška i Dokumentacijska služba prezentira se međuodnos svih stručnih aktera u muzeju s posebnim osvrtom na muzejsku pedagogiju i dokumentaristiku. Prvoj, koja stručnu muzejsku zbilju čini bliskom publici i zato personificira njezino lice, i drugoj dokumentarističkoj, na kojoj se ta muzejska zbilja temelji, a skrivena je oku javnosti te predstavlja njezino naličje. Na taj način želi se prikazati i međuodnos ove dvije stručne službe, tj. podsjetiti da nema muzejske priče bez predmeta, a predmet u muzeju nema značenje ako o njemu nemamo podatke, informaciju – dokumentaciju. Rad pojedine službe prezentiran je po temama. Pregled započinje uvidom u edukativnu misiju muzeja u protekle 184 godine te završava s prezentiranjem projekata Pedagoške službe kojim se muzejska zbilja interpretira različitim skupinama posjetitelja kroz edukativne radionice, likovne i literarne natječaje, izložbe dječjih radova i ostale aktivnosti. Dokumentaristički pogled također započinje pregledom povijesnog razvoja dokumentiranja muzejske građe od 1832. do današnjih dana s osvrtom na sve muzejske odjele s primjerima stručnih procesa potrebnih da bi jedan predmet dobio muzejski identitet i postao dijelom muzealne stvarnosti. Unutar ove tematske cjeline prikazani su i primjeri dokumentiranja popratnih aktivnosti muzeja kao što su izložbe, izdavaštvo, pedagoška djelatnost, posebna događanja, hemeroteka, fototeka, dokumenti o osnivanju i povijesti muzeja, a ključni su za pružanje informacija o različitim aspektima stručnog djelovanja muzeja kroz povijest. Izloženi su i odabrani muzejski predmeti iz sva četiri odjela s prikazom primarne i sekundarne dokumentacije vezane uz njih, te konkretni edukativno – pedagoški programi realizirani uz izložbe kreirane od tih istih muzejskih predmeta.

Svrha izložbe je popularizirati pedagošku i dokumentarističku struku široj javnosti te posebno upoznati školsku populaciju sa osobitostima tih djelatnosti unutar cjelokupne muzejske prakse. U tom smislu, ova izložba je osmišljena kao dio trogodišnjeg programa i uvod u pedagoški projekt i izložbu „MUZEJČIĆ“ kojim se u 2017. godini planira uključiti i potaknuti osnovne i srednje škole Zadarske županije za osnivanjem školskih muzejskih zbirki pri čemu će im se pomoći brošurom sa stručnim uputstvima. U trećoj fazi najuspjeliji „Muzejčići” biti će nagrađeni i prezentirani izložbom u Narodnom muzeju Zadar.

  • Urbanistički razvoj Zadra od antike do Prvoga svjetskog rata, izložba maketa povijesnog razvoja grada Zadra

 

Etnološki odjel, Gradska straža, Narodni trg

Projekcije na DVD-u

18:00 h – 19:00 h

Mr.sc. Krešimir Galin, etnomuzikolog iz Zagreba upoznaje nas s Hrvatskim narodnim glazbalima. Ovo su glazbala iz njegove privatne zbirke. Govori o klasifikaciji glazbala: idiofoni (samozvučni) – različita zvona, čegrtaljke, dječje klepetaljke; membranofoni – zvuk nastaje titranjem membrane, npr. bubanj, kordofoni – žičani instrumenti i aerofoni – zvuk nastaje titranjem zraka. Pokazujući predmete iz svoje zbirke ujedno i demonstrira svirku na njima.

19:00 h -19:40 h

DVD snimka radionice glazbenoplesnog folklora koja se održala 27/08/2014. u okviru Smotre folklora Zadarske županije. Voditelji ovih radionica su: mr.sc. Ivo Brkić za dinarsku zonu, te Senko Sorić i Narcisa Lovrić za jadransku zonu sjeverne Dalmacije. Radionica se održavala na Trgu Petra Zoranića. Cilj ove radionice je bio aktivno uključivanje svih zainteresiranih u glazbenoplesni folklor. Mr.sc. Ivo Brkić upoznao je sve prisutne, zajedno s pomagačima iz kulturnoumjetničkih društava iz Galovaca, Zemunika, Jasenica i Zadra, s kolom šetnja, biračkim kolom i kukulešćem. Svirku na diplama s mihom pokazao je Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih. U ojkanju mu se pridružio Marijan Kamber iz Benkovca.

Senko Sorić, dugogodišnji voditelj KUD-a Kanica iz Preka, uz pomoć članica Udruge Luzor i ostalih prisutnih članova kulturnoumjetničkih društava, vodio je radionicu priješkog kola, a Narcisa Lovrić, dugogodišnja folklorašica kroz silbanski tanac upoznala je sve prisutne s tancem, tj. plesom, koji je uz kolo bio prisutan na nekim zadarskim otocima.

20:00 h – 20:45 h

Prikaz radionice vokalno glazbenog folklora dinarskog područja. Radionicu je vodio dr.sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Ova radionica se održala 24. i 25. rujna 2016. u Narodnom muzeju Zadar, tj. u odjelu Muzej grada Zadra. Sudionici radionice su na završetku radionice nastupili i u Gradskoj loži. U radionici su sudjelovali članovi više kulturnoumjetničkih društava iz dinarskog područja te zainteresirani pojedinci.

 

20:45 h – 21:00 h

Kratko upoznavanje voditeljice Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar s glazbenim instrumentima u Etnološkom odjelu te običajima u kojima glazbala imaju važnu ulogu.

21:00 h – 21:30 h

Film Senka Sorića: U lancuni (10 min) – dokumentarni film govori o običaju na Čistu srijedu kada se mještani okupljaju, ogrću bijelim lancunima te u koloni, prignute glave obilaze sve ulice govoreći blom i zvoneći zvonom. Ovo je pokornički ophod kroz mjesto.

Film Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine (10 min – na engleskom) s Unescove liste zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

U oba običaja glavni instrument je zvono. Zvuk zvona poziva na pokoru i tjera zle sile.

21:30 h – 1:00 h

ETNO DANI ZADARSKE ŽUPANIJE 2016. Otvorenje ETNO DANA s nastupom Lidije Bajuk, kratka šetnja kroz događanja te nastupi kulturnoumjetničkih društava Zadarske županije.

 

Galerija umjetnina, Medulićeva 2

Izložbom „GLAZBA I GLAZBENI INSTRUMENTI U FUNDUSU NARODNOG MUZEJA ZADAR“, koja će se održati u prvoj prostoriji Galerije umjetnina NMZ, muzej daje svoj doprinos ovogodišnjoj temi Noći muzeja, a to je „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“. Tom temom organizator Hrvatsko muzejsko društvo želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, ali i izniman utjecaj koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Narodni muzej Zadar itekako ima što ponuditi na tu temu već zbog same činjenice da u svom fundusu, točnije u fundusu Etnološkog odjela čuva Zbirku glazbenih instrumenata, dio koje će biti izložen u Noći muzeja 2017. Osim Etnološkog odjela i ostali odjeli čuvaju predmete vezane uz glazbu. Tako se u odjelu Muzej grada Zadra čuvaju dva klavira od kojih prvi, klavir–spinet potječe iz ljetnikovca Lantana u Sutomišćici i nabavljen je otkupom. Drugi je koncertni klavir Reichenberg Wien s kraja 19. st. koji je poklonjen, a kojeg se može vidjeti u odjelu Muzej grada Zadra. Glazba kao tema bila je nadahnuće likovnim umjetnicima tijekom čitave povijesti. Potvrdu toga na izložbi će prezentirati djela iz Galerije umjetnina koja su motivom vezana uz glazbu, a dio su opusa hrvatskih umjetnika druge polovine 20. st. Izložit će se i fotografije s početka 20. st. nastalih u ateljeu Tomasa Burata, kao i fotografije iz druge polovine 20. st., poglavito one Ante Brkana, te drugih zadarskih fotografa srednje i mlađe generacije kojima su glazbenici poslužili kao tema fotografskog portreta. Tema glazbe neodvojiva je od pop-kulture i u tom smislu izložit će se fotografije koje je Galerija umjetnina nabavila s 11. Plavog salona (1983), a dokumentiraju pop i rock scenu 80-ih godina 20. st. Radi se o fotografijama objavljenim u časopisu „Polet“ koji je sadržajem i dizajnom, a posebice fotografijom snažno obilježio medijsku scenu toga vremena. Tijekom Noći muzeja u prostorima Galerije umjetnina nastupati će duo „Yota“ koji će predstaviti posjetiteljima izvođenje tradicionalne portugalske glazbe Fado.

Cilj izložbe nije dati sveobuhvatnu sliku zadarske glazbe i njenih protagonista, jer se radi o vrlo širokoj i slojevitoj temi čija bi obrada zahtijevala angažman stručnjaka muzikologa. Svrha izložbe je prije svega ponuditi javnosti izbor predmeta iz glazbenog tematskog korpusa koji se čuva u Narodnom muzeju Zadar, a svaki od njih može poslužiti kao polazište za širu stručnu obradu i prikaz niza povezanih društveno-kulturoloških podtema koje zajednički tvore našu kulturnu baštinu.

Pedagoška služba

Edukativne radionice – Na osnovi izložbe Dokumetacijske i Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar „Lice i naličje muzeja – Pedagoška i Dokumentacijska služba“ koja je postavljena u odjelu Muzej grada Zadra i na temu Noći muzeja „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“ bit će organizirane edukativne radionice s učenicima OŠ „Petar Preradović“, Zadar i učenicima OŠ „Zadarski otoci“. Edukativne radionice će se održavati u jutarnjem terminu od utorka, 24. siječnja do četvrtka, 26. siječnja. Tema „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“ će biti prezentirana putem izložbe „Glazba i glazbeni instrumenti u fundusu Narodnog muzeja Zadar“ u prostoru Galerije umjetnina. Organizirane radionice provode se na način da povezuju dokumentaciju i pedagogiju na konkretnim primjerima iz fundusa NMZ-a. Učenicima će se objasniti pojmovi Dokumentacijske i Pedagoške službe i način njihova rada, nakon čega oni sami odabiru predmet koji će obraditi dokumentacijski i pedagoški, a svoje rezultate će prikazati na panoima. Svi panoi će biti izloženi tijekom Noći muzeja u odjelu Muzej grada Zadra.

Zadarska alka – najstarija alka na hrvatskom tlu, (1346. godina prvi zapis o igrama u Zadru) – u sklopu projekta „Muzej u školi“ već drugu godinu zaredom organizira se natjecanje u Zadarskoj alci učenika i djece u dječjim vrtićima. Projekt „Muzej u školi“ je projekt Narodnog muzeja Zadar i OŠ „Zadarski otoci“ kojem je cilj očuvanje kulturne i prirodne baštine i poticanje razine svijesti najmlađih generacija o potrebi i važnosti očuvanja kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske s naglaskom na baštinu Zadarskog kraja.

„Zadarska alka – najstarija alka na hrvatskom tlu“ se održava u OŠ „Zadarski otoci“, a sudjeluju učenici osnovnih škola, djeca iz dječjih vrtića i sportske udruge. Ova manifestacija se realizira kao podsjetnik na važnu povijesnu činjenicu u gradu Zadru koja se ne smije zaboraviti. Program se održava u ponedjeljak, 31. siječnja u popodnevnim satima u prostoru OŠ „Zadarski otoci“, a osim natjecateljskog dijela, prisustvovat će i članovi kulturno-umjetničkih društva s područja Zadarske županije i Zadarske mažoretkinje Zadar, kao i dječja folklorna skupina „Donatići“ pod mentorstvom učiteljice Anamarije Botica Miljanović. Voditelj programa je Toto Jelenić.

 

Gradska loža, Narodni trg

Izložba: OLIMPIJSKA BAJKA ŠIME FANTELE I IGORA MARENIĆA

  1. siječnja 2017. u 19 sati u Gradskoj loži svečano je otvorena izložba Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića. Izložba je organizirana u suradnji Narodnog muzeja Zadar i Grada Zadra, a u povodu osvajanja zlatnog odličja Šime Fantele i Igora Marenića u jedrenju u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Riu 2016.Izniman sportski put dvojice mladića koji traje preko 20 godina, još od vremena kada su Šime i Igor zasebno jedrili u svojim klubovima u klasi Optimist na izložbi je prikazan mnoštvom fotografija, medalja, odličja te je izložena i jedrilica „Giselle” s kojom su Šime i Igor osvojili olimpijsko zlato u Riju prošle godine. Izbor izložaka izvršili su Edo Fantela i muzejska kustosica Nevena Štokić, koja je ujedno i likovno postavila izložbu. Izložba se može razgledati do 10. veljače 2017.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...