Noć muzeja u NP Krka; Izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki u crkvi sv. Barbare

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Gradski muzej Drniš i Državni arhiv u Šibeniku u povodu Noći muzeja 2017. godine priređuju izložbu Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja, koja će biti predstavljena u ispostavi JU „Nacionalni park Krka“ u Drnišu u petak, 27. siječnja 2017. godine u 20 sati.

Izložba je popraćena katalogom u kojemu je obrađena povijest Roškog slapa kroz stoljeća, od Oziđane pećine do danas, s posebnim osvrtom na početke korištenja vodne snage u predindustrijskim pogonima – vodenicama, početke elektrifikacije i industrijalizacije drniškog kraja te povijest razvoja turističke ponude Roškog slapa ostvarene zahvaljujući obitelji Skelin. Istaknuta je uloga skradinske obitelji Marasović te Jasne Skelin Duboković koja je svoj život posvetila Roškom slapu i njegovom razvoju.

27. siječnja u ispostavi JU „NP Krka“ održat će se sljedeći program:

Izrada maketa vodenica – dječja interaktivna radionica, 18 – 20 sati
Priprema jednostavnih slastica – kulinarska radionica, 18.30 – 20 sati
Drniški susak – interaktivna prezentacija procesa izrade suska, 19 – 20 sati
Otvorenje izložbe i predavanje Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja
Predavači: Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i Davor Gaurina, viši kustos Gradskog muzeja Drniš, 20 sati
Koncert sastava „Dernis music“, 20.30 – 22.30 sata.

Također u Noći muzeja, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i Državni arhiv u Šibeniku u suradnji s Kninskim muzejom otvorit će izložbu Industrijska arhitektura na rijeci Krki u crkvi sv. Barbare na kninskoj tvrđavi u 19 sati. Od svog prvog predstavljanja javnosti u vodenici na Skradinskom buku, izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki u protekle dvije godine gostovala je u brojnim hrvatskim gradovima.

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojemu je glavna značajka da su muzejski i ostali izložbeni prostori za posjetitelje otvoreni do kasno u noć uz slobodan ulaz ili minimalnu naknadu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...