Novi državni harač: Poskupjeli svi automobili, osim onih koji koštaju preko milijun kuna!

U novu godinu većina trgovaca automobilima ušla je s novim cjenicima na kojima su istaknute više cijene.  Posljedica je to izmjena trošarina, kojima država namjerava ubrati dodatnih 60 milijuna kuna poreza godišnje, pišu 24sata.

Stope trošarina izmijenjene su po takozvanom ekološkom i socijalnom kriteriju, no jedina posljedica izmjena je ta da će gotovo svi, bez obzira bili njihovi automobili manje ili više ekološki, u ovoj godini plaćati više prilikom kupnje novog vozila. Tako će, primjerice, poskupjeti i oni automobili koji, prema tvorničkim podacima, troše i manje od 3,8 l/100 km, odnosno emitiraju manje od 100 g CO2 po kilometru.

Jedini koji imaju razloga veseliti se novim trošarinama su rijetki tajkuni i bogataši koji si mogu priuštiti snažni i luksuzni automobil skuplji od otprilike milijun i pol kuna. Naime, jedino će takvi automobili pojeftiniti.

Povećanje trošarina sigurno će pokolebati mnoge kupce, kojima je dosta da plaćaju najskuplje automobile u ovom dijelu Europe, ali i u cijeloj Europi, izuzmemo li neke skandinavske države poput Danske ili Norveške.

Svim time zadaje se još jedan udarac industriji koja je uz građevinsku najviše bila pogođena krizom i koja se tek prošle godine počela ubrzano oporavljati. Kupci će se sve više okretati rabljenim automobilima iz unosa, a to je minus i za ekologiju, ali i za sigurnost.

Prosječni automobil u Hrvatskoj star je 13,5 godina, a prosjek EU iznosi 8,6 godina. Djelomično i zbog toga imamo velik broj poginulih na cestama. Naš prosjek ovdje iznosi 8,1 na 100.000 stanovnika, a prosjek EU samo je pet osoba na 100.000 stanovnika.

A zbog svega ovog država bi na kraju umjesto očekivanog plusa na kraju godine mogla završiti i u minusu jer će nove trošarine zasigurno osjetno usporiti oporavak tržišta novih automobila, što znači i osjetno manje trošarina, ali i PDV-a u državnoj blagajni.

Najskuplji jeftiniji i za 500.000 kuna

Zbog novih trošarina većina najskupljih modela postaje jeftinija. Tako BMW M6 ima oko 11.000 kn, Mercedes S-klasa Cabrio S65 AMG oko 140.000 kn, a Rolls-Royce Phantom i do 500.000 kn nižu trošarinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...