Novosti pri online kupovini – jeftinija dostava i širi izbor roba i usluga

EU parlament pokrenuo je proces kojim bi se napokon trebale smanjiti razlike u cijenama prekogranične dostave paketa, odnosno kako bi se snizila cijena dostave koju plaćaju potrošači i mala poduzeća, donosi Index.hr.

Podsjetimo, Vijeće EU-a za konkuretnost postiglo je krajem listopada prošle godine dogovor o ukidanju barijera u prekograničkoj internetskoj trgovini, čime bi se ukinulo tzv. geo-blokiranje, jedna od prepreka u razvoju internetske trgovine.

“Smisao je te uredbe da se omogući i građanima i poduzetnicima pristup internetskoj trgovini, spriječi njihova diskriminacija s obzirom na zemljopisno područje na kojem se nalaze”, izjavila je tada potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost.

“Mnogi građani očekuju da mogu kupovati na internetu u nekoj državi članici na isti način na koji to rade i ljudi koji tamo žive. Nova pravila onemogućavaju neopravdano geo-blokiranje, što će znatno prijedonijeti elektronskoj trgovini i dati građanima širi izbor roba i usluga”, izjavio je slovački ministar gospodarstva Peter Žiga, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Promjene bi trebale dovesti i do jeftinije dostave cijena paketa koju plaćaju građani, ali i mala poduzeća. Jeftinija dostava napokon bi trebala dovesti i do toga da hrvatski kupci imaju mogućnost kupovine na sniženjima kakva su u zapadnoj Europi, jer bi im se otvorila opcija kupovine robe iz cijele EU po pristupačnim i transparentnim cijenama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...