Osobni stečaj prošle godine zatražilo čak 726 građana

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 726 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima, a od toga je do sada 384 postupka završilo neuspjelim sklapanjem sporazuma, pokazuju najnoviji podaci Fine, piše N1.

Po podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 1. siječnja 2017. pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 724 građana i dva obrtnika, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost, a ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza premašuje 446,69 milijuna kuna.

Od ukupnog broja započetih postupaka pred Fininim savjetovalištima do 1. siječnja ove godine njih 384 je završilo izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Po podacima Fine, najviše je takvih potvrda, 131, izdana u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku s 41 izdanom potvrdom.

Uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 3.739 vjerovnika, a duguju im ukupno 446,69 milijuna kuna.

Najviše postupaka pokrenuto je u savjetovalištu u Zagrebu – 389, a slijede Osijek s 64, Pula s 49, Rijeka s 39 te Split s 27 pokrenuta izvansudska postupka.

Podaci o iznosima prijavljenih obveza pokazuju, pak, da najveći iznos, veći od 165,9 milijuna kuna, prijavljenim u postupcima koji se vode na savjetovalište u Zagrebu, a slijedi savjetovalište u Splitu, u kojem je pokrenuto 27 postupaka, a prijavljeni iznos dugovanja je veći od 79,3 milijuna kuna. U savjetovalištu u Osijeku prijavljeni su dugovi u ukupnom iznosu od 36,38 milijun kuna, u Dubrovniku 29,78 milijuna kuna, a u Puli 27,8 milijuna kuna.

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača – stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100 tisuća kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje i iznimno se može produžiti za dodatnih 30 dana, a nakon isteka roka savjetovalište potrošaču izdaje potvrdu da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio. Takva se potvrda izdaje i u slučaju kada neki od vjerovnika, nakon objave poziva za sudjelovanje, izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku, pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...