Ovako je u Zadru započelo obilježavanje 24. obljetnice VRO “Maslenica”

U Zadru je 20. siječnja počelo svečano obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije, koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata. U operaciji je u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, što je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga, piše Hrvatski vojnik.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati mogla čuti budnica, a izaslanstvo Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i predsjednika Vlade RH na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem odalo je počast poginulim braniteljima i položilo vijence ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju. U sastavu izaslanstva bili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posebni savjetnik Predsjednice RH za branitelje Ante Deur, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov te glavni ravnatelj policije Marko Srdarević. Vijenac su položile i obitelji poginulih branitelja, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta te predstavnici udruga hrvatskih branitelja. Zajednički vijenac položen je i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi.

Obilježavanje je nastavljeno mimohodom postrojbi sudionica operacije Maslenica s ratnim zastavama starom jezgrom Zadra do crkve sv. Šime gdje je služena misa za sve poginule hrvatske branitelje.
U zadarskom HNK-u potom je održana Svečana akademija na kojoj je povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor podsjetio na vojno-političke okolnosti u kojima je operacija provedena.

Podsjećajući na te povijesne dane, izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu iz nekoliko razloga. “Operacijom Maslenica pokazali smo da razina organiziranosti i opremljenosti Hrvatske vojske omogućuje izvođenje kompleksnih vojnih operacija, da sami možemo riješiti problem okupiranih teritorija, te smo našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske. Maslenica je bila potvrda da je Hrvatska vojska izrasla u silu sposobnu za oslobađanje zemlje,” rekao je ministar. Naglasio je i kako smo u Domovinskom ratu imali vrhunske ljude, što je bilo presudno, a posebno je naglasio važnost čuvanja uspomene na sve izgubljene živote hrvatskih branitelja zbog kojih treba nastaviti njegovati vrijednosti Domovinskog rata, jer, kako je rekao, samo ćemo tako moći jačati Hrvatsku o kojoj su sanjali oni koji su je branili i oslobađali.
Ministar se osvrnuo i na aktualni trenutak, ističući važnost sigurnosti i mira bez kojeg nema ni razvoja ni ekonomskog prosperiteta te je napomenuo kako je u tom kontekstu važna i izrada novih strateških dokumenata, prije svega Strategije nacionalne sigurnosti na kojoj se intenzivno radi, kako bismo bili spremni odgovoriti na sve moguće ugroze. Na kraju je ministar Krstičević poručio: “Operacija Maslenica pokazala je i nama i svijetu što može zajedništvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika, što znači odlučnost, čast i kako izgleda pobjednički hrvatski duh,” te je pozvao sve da u tom pobjedničkom duhu nastavimo i dalje.

Izaslanik Predsjednice RH Ante Deur rekao je kako je vrijeme u kojem je provedena operacija Maslenica bilo vrijeme ponosa, tuge, ali i hrabrosti generacije koja je ostvarila povijesne hrvatske težnje. “Mi kao svjedoci tog vremena moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu i istinu o snazi naše pobjedničke vojske,” rekao je Deur.

Načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov posebno je podsjetio da su u operaciji Maslenica sudjelovale sve tri grane Oružanih snaga, što je bilo ključno za obranu Hrvatske od neprijateljske agresije, te kako je ona Hrvatskoj vojsci donijela niz iskustava koja su joj uvelike pomogla u daljnjem jačanju, organizaciji i razvoju. Posebno je naglasio kako žrtvu naših branitelja, njihovu hrabrost i snagu ne smijemo zaboraviti i uvijek im moramo biti zahvalni. General Šundov na kraju je istaknuo kako je operacija Maslenica hrvatskom narodu vratila ponos, dostojanstvo i nadu u skoro oslobađanje svih okupiranih područja te kako trebamo čuvati uspomenu na te slavne dane Domovinskog rata.

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić rekao je kako je Domovinski rat temelj naše slobode te kako istinu o njemu moramo širiti na svakom koraku i prenositi naraštajima koji dolaze.

Obilježavanje VRO Maslenica nastavit će se i iduća tri dana prigodnim događanjima i memorijalnim sportskim turnirima u Kašiću, Islamu Latinskom, Paljuvu, Posedarju, Jasenicama i Donjem Karinu.

FOTOGALERIJU PROVJERITE NA ANTENI ZADAR.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...