Papina poruka svijetu: “Otvorite vrata mladima kako bi se mogli boriti za svoje snove!”

Papa Franjo je u posljednjem obraćanju javnosti u 2016. pozvao svjetske lidere da učine više kako bi smanjili visoku nezaposlenost mladih ljudi upozorivši da se generacija gubi u očaju, migraciji i traganju za poslom.

Na Trgu sv. Petra u Rimu, 80-godišnji papa Franjo pozvao je svjetske lidere da otvore vrata mladim ljudima “kako bi oni mogli sanjati i boriti se za svoje snove”.

“Osudili smo naše mlade na stanje u kojem ne pronalaze svoje mjesto u društvu jer smo ih polagano gurali na rub društvenog života prisiljavajući ih na migracije, na moljakanje za posao kojeg više nema ili im nismo uspjeli obećati budućnost”, rekao je Papa u homiliji.

Nezaposlenost je kritična

Nezaposlenost mladih u Italiji je 36 posto, a u Europskoj uniji viša je od 18 posto.

U Africi, kontinentu s najmlađom populacijom na svijetu, nezaposlenost je vjerojatno narasla u 2016., a u Sjevernoj Africi iznosila je oko 30 posto, prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO).

Pogibija migranata

Siromaštvo i izostanak prilika u Africi potiču migracije, napose prema Europi. Gotovo 5000 muškaraca, žena i djece poginulo je u pokušaju da stignu do Europe čamcima iz Sjeverne Afrike u 2016.

Među 181.000 migranta iz čamaca, uglavnom iz Afrike, koji su doplovili do Italije u 2016., njih 25.000 bili su maloljetnici bez pratnje i taj je broj dvostruko veći nego 2015.

Po završetku obreda, papa Franjo prošetao se Trgom sv. Petra i rukovao s vjernicima, pozirao im za fotografije i zaustavio se kod božićnih jaslica.

Poglavar 1,2 milijarde katolika u svijetu održat će misu u povodou 1. siječnja, crkvenog Dana mira, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...