Plaža Zrće nudi se poduzetnicima za 65 milijuna kuna na rok od 20 godina

Skupština Ličko-senjske županije donijela je odluku da se koncesija na plažu Zrće ponudi zainteresiranim poduzetnicima za rekordnih 65 milijuna kuna na 20 godina. Bila je to iznenadna promjena plana županijske uprave. Prvobitni je prijedlog bio da koncesija na plažu koja je nadaleko poznata i prskrbila si epitet ‘hrvatske Ibize’ bude desetogodišnja, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog iznenadne promjene trajanja koncesije, ali i zbog još nekih razloga lokalni HSLS glasao je, i to jedini u Skupštini županije, protiv prijedloga županijske uprave o Zrću.

– U raspravi koju sam potencirao naglasio sam da Županijska skupština donosi odluku o davanju najvažnije novaljske plaže u koncesiju, a da to nitko u Novalji ne zna – navodi u svom očitovanju na odluku o Zrću županijski vijećnik HSLS-a Marijan Šuljić, dodajući kako plaža Zrće nije obična plaža na području Novalje, već se radi o plaži i brendu na koji je naslonjen čitav novaljski turizam, a time i novaljsko gospodarstvo. Zamjera županijskim vlastima što su iznenada i bez najave produljili trajanje koncesije s deset na dvadeset godina.

Ponude u siječnju

– Pokrenuti postupak o ovako važnoj stvari bez znanja šire javnosti u Novalji je sramota HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera – poručuje Šuljić.

Da Ličko-senjska županija planira ozbiljne prihode od koncesioniranja dokazuje i primjer novaljske plaže i kampa ‘Straško’, za koju traže 28 milijuna kuna i 182 tisuće kuna, također na 20 godina zakupa.

Dosadašnji zakupac ‘Straška’, tvrtka Hadria d.o.o. s sjedištem na Pagu, plaćala je godišnji najam od 135 tisuća kuna na deset godina, plus manji postotak od godišnjeg prihoda ostvarenog od koncesioniranja. Ispada da se sada traži desetorostruko veći iznos godišnje naknada za najam ‘Straška’ od dosadašnjeg. Što se tiče Zrća, ovo je prvi put da Županija Ličko-senjska stavlja jednu od najpoznatijih plaža u zemlji u koncesiju.

Ponude za zakup Zrća i Straška primaju se do kraja tekućeg mjeseca a u ličko-senjskom HSLS-u strahuju da lokalni poduzetnici neće biti u stanju pratiti visoko podignutu financijsku ljestvice koncesije. Haeselesovci procjenjuju da će Zrće na kraju pripasti poduzetnicima iz Gospića i(li) Zagreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...