Portal One Europe upoznaje čitatelje s najstarijim gradovima Europe; Zadar na 13. mjestu!

Grad duge, burne i dinamične povijesti, često rušen, pljačkan, razaran.

Portal One Europe objavio je kartu 15 najstarijih europskih gradova, a na nju je na 13. mjesto uvrstio i Zadar. Na karti stoji da Zadar kao grad postoji od 1000. godine prije Krista, a podaci su izvađeni iz enciklopedije ‘History of Europe’, prenosi portal Croative.

Zadar je drevni grad, sagrađen na središtu hrvatskog Jadrana, prepun je povijesnih i kulturnih znamenitosti. Star tri tisuće godina, grad duge, burne i dinamične povijesti, često rušen, pljačkan, razaran, svaki je put iz ruševina nicao jači, ljepši i bogatiji.

U povijesti se Zadar prvi put javlja u 4. st. pr.n.e. kao naselje ilirskog plemena Liburna – spominje se oblik imena Jader, a prolazeći povijesni put ime se mijenja u Idassa (grčki izvor), Jadera (rimski izvor), Diadora, Zara (za vladavine Venecije i kasnije Italije) do današnjeg imena Zadar, stoji na stranici Turističke zajednice grada Zadra.

Nakon 59. godine pr.n.e. Zadar postaje Rimski municipij, a 48. godine pr.n.e. kolonija rimskih građana. Pod vladavinom Rimljana Zadar poprima karakter grada s pravilnom mrežom ulica, s izgrađenim glavnim trgom – forumom, a do njega povišeni kapitolij s hramom. U 7. stoljeću Zadar postaje središte (glavni grad) bizantskog temata (provincije) Dalmacije.

Na spomenutoj karti, prije Zadra se nalazi se 7 grčkih gradova, potom jedan Bugarski, Gruzijski, Ciparski i Portugalski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...