Povratak u školu; Kako zaštititi djecu od gripe

Epidemija gripe sve je jača, oboljelih je na tisuće, a pravo stanje, upozoravaju stručnjaci, vidjet će se kada 495.000 učenika osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak sjedne u klupe. Smanjenje broja oboljelih očekuje se tek krajem veljače.

Iako se svi stručnjaci slažu kako prave zaštite od oboljenja osim cijepljenja nema, postoje savjeti kojih se treba pridržavati kako bi se rizik od obolijevanja ipak malo smanjio, posebno za djecu, roditelje i profesore koji se u ponedjeljak vraćaju u školu, piše N1.

Provjetravajte prostorije

Istina, hladno je i živa u toplomjeru podosta je ispod nule, ali unatoč tome trebalo bi više puta dnevno provjetriti prostoriju u kojoj boravimo. U kućanstvu se može provjetravati soba po soba, a u školama bi bilo poželjno za vrijeme malog i velikog odmora malo otvoriti prozore.

Higijena i pranje ruku

Gripa se prenosi i fizičkim kontaktom preko ruku, stoga je pranje ruku iznimno važno pranje. Roditelji, učitelji i odgajatelji trebali bi često podsjećati djecu da peru ruke.

Držite razmak

Budite na distanci barem jedan metar od osoba koje kašlju ili kišu te izbjegavajte rukovanje i ljubljenje.

Odjenite se toplo

Izbjegnite pothlađivanje i koristite prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih promjena temperature.

Izbjegnite zaraze

Prekrijte lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga obavezno operite ruke.

Jedite zdravije

Iako nas ne mogu zaštititi od oboljenja, pravilna prehrana i tjelovježba pomažu boljem stanju imuniteta. Stoga se trudite da prehrana bude zdrava i bogata vitaminima.

Kada se javiti liječniku

Ako se ipak razbolite, a pripadate u kategoriju osoba narušenog zdravlja, obratite se liječniku koji će vam možda preporučiti antivirusnu terapiju, koja se mora uzeti unutar 48 sati od oboljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...