Predstavnici branitelja žele svoj dio HEP-ova kolača, nakon što su okusili INA-in i HT-ov

Branitelji vjeruju da će i oni imati koristi od privatizacije HEP-a i računaju da će Vlada Andreja Plenkovića sedam posto dionica tog podzeća prenijeti u Fond hrvatskih branitelja, kao što je bio slučaj u inicijalnim javnim ponudama za Inu i HT.

– Kao prvo, ova Vlada treba ispraviti nepravdu koju nam je Milanovićeva Vlada nanijela prilikom privatizacije Croatija osiguranja. Tadašnji ministar financija Slavko Linić nije nam htio dati sedam posto dionica. S obzirom da država posjeduje još 28 posto vlasništva u toj firmi, očekujemo da sedam posto od toga bude dodijeljeno Fondu hrvatskih branitelja. Što se HEP-a tiče, naš predstavnik u Vladi je ministar Tomo Medved i on će, vjerujem, inicirati sastanak u Vladi o tome. Očekujemo i sedam posto dionica HEP-a ili da nam se to na neki način kompenzira. Fond hrvatskih branitelja mora opstati – rekao je jučer za Novi List predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić.

Nema prepuštanja

Međutim, iz jučerašnjih se riječi potpredsjednice Vlade Martine Dalić teško može zaključiti da će želje branitelja, barem kad je o HEP-u riječ, doista biti ispunjene.

– To je svakako jedna od odluka koju treba donijeti tijekom ovoga procesa. U povijesti smo imali uspješne IPO-e u HT-u i Ini, a model tada primijenjen bit će korišten i u ovoj transkaciji, krajnje je šturo Martina Dalić odgovorila na novinarsko pitanje hoće li Vlada sedam posto dionica HEP-a rezervirati za branitelje.

Ali, znakovita je njezina kategorična tvrdnja da će Vlada prodati 25 posto minus jednu dionicu HEP-a, a da će država zadržati preostalih 75 posto. U tako postavljenoj stvari mjesta za prepuštanje sedam posto dionica braniteljima jednostavno nema.

– Jedva čekam saznati kako će se ovo rasplesti. Moram priznati da me čudi što narodna Vlada dionice Croatija osiguranja već nije prenijela u Fond branitelja. Znam kako su Đakić i ostali napadali našu nenarodnu Vladu kad to nije učinila. Iznenađen sam i što narodna Vlada nije odmah samoinicijativno objavila da će sedam posto dionica HEP-a dati braniteljima, ali očekujem od Đakića da barem žestoko inzistira na tome – kazao nam je jučer bivši ministar branitelja Predrag Matić.

I on je prije tri godine nagovarao Linića da određeni postotak dionica Croatija osiguranja da braniteljima, ali nije uspio.

– Govorio mi je da – ne da. Objašnjavao je da postoje loša iskustva s dionicama Ine, koje su branitelji ubrzo nakon što su ih dobili prodali MOL-u, i da će im radije dati živu lovu. Na kraju ni to nije realizirao, ali Plenković sigurno hoće – ističe Matić.

Odluka na Plenkoviću

Nakon što je 2010. ukinut Zakon o privatizaciji, Vlada nema obvezu davati postotak dionica prilikom privatizacije poduzeća u većinskom vlasništvu države. No, ministar Medved najavljivao je zakonske izmjene kojima bi se to propisalo. Sada Zakon o pravima branitelja tek regulira da oni imaju, bez naplate, pravo na udjele u trgovačkim društvima koja su privatizirana ili će se privatizirati. U slučaju da Plenković ipak odluči prenijeti u Fond branitelja sedam posto dionica HEP-a, to bi onda značilo da je privatizirano 32, a ne 25 posto firme. Jer, upravni odbor Fonda u svakom trenutku može prodati te dionice onome tko im ponudi najpovoljniju cijenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...