Prvi Europljanin izabran u NBA je Krešo Ćosić, danas je Hrvatska na 3. mjestu po broju igrača u ovoj ligi

Srbija, Francuska i Hrvatska su europske zemlje koje su dale najviše NBA igrača u povijesti. Na vrhu je Srbija sa 25, slijedi Francuska sa 23 a zatim Hrvatska koja je dala 21 NBA igrača.
NBA sezona 2016./2017. rekordna je po broju stranih igrača. Započelo ju je rekordnih 113 stranih igrača iz rekordne 41 zemlje. To je treća sezona zaredom kada su početni rosteri svih ekipa imali barem 100 stranih igrača, a svaka od 30 ekipa barem po jednog stranca, piše SEEbiz.eu

Najviše stranaca je iz Kanade – 11, na drugom mjestu je Francuska s 10, treći Brazil s 9, Australija s 8, a peta Hrvatska s rekordnih 6 igrača u jednoj sezoni. Od tih 113 stranaca, više od pola ih je iz Europe – čak 61.

Hank Biasatti, rođeni Talijan odgojen u Kanadi prvi je stranac koji je zaigrao u NBA ligi, ali još davne 1946.

Legendarni Krešimir Ćosić bio je prvi Europljanin izabran na draftu. Nakon što je očarao studentsku ligu igrajući za Brigham Young University (Utah), 1972. su ga draftirali Portland Trail Blazersi, no Krešo je odlučio ostati na BYU-u. Godinu dana kasnije ponovno je draftiran, izabrali su ga Los Angeles Lakersi. Lakersi, ali i još neki drugi klubovi ponudili su mu profesionalni ugovor, ali Ćosić ih je sve odbio kako mi se mogao vratiti i ponovno igrati za svoje voljeni Zadar.

Prvi igrač iz Europe koji je zaigra u NBA ligi je Bugarin Georgi Glouchkov, koji je 1985. zaigrao za Phoenix Sunsu, ali nije ostavio poseban dojam i to mu je bila jedina NBA sezona.

Sljedeća godina kada su Europljani došli u NBA je 1989. Iste godine u najjačoj ligi svijeta zaigrali su Litvanac Šarūnas Marčiulionis za Golden State Warriorse, Dražen Petrović za Portland Trail Blazerse te Srbin Vlade Divac za LA Lakerse. Za razliku od Glouchkova ova su trojica u NBA-u ostavila veliki trag i na taj način otvorili vrata NBA lige drugim Europljanima.

Arvydas Sabonis, Toni Kukoč, Dirk Nowitzki, Tony Parker samo su neki od njih koji koji su postali legende lige, a mnogi još dolaze.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...