Snijeg prekrio pola Hrvatske, HAK savjetuje odgodu puta; U prekidu trajektna linija 401

U većem dijelu unutrašnjosti zemlje počeo je padati snijeg koji, prognoziraju u Državnom hidrometeorološkom zavodu, može neprestano padati do sutra ujutro. Obline oborine već stvaraju probleme u prometu, a situacija će biti još teža – što zbog velike količine snijega, što zbog poledice.

Naime, postoji mogućnost da će se u pojedinim dijelovima zemlje kiša lediti na tlu. Zbog sve je za pojedine dijelove zemlje oglašen crveni i narančasti alarm, piše N1.

Do subote ujutro u gorskim predjelima moguće je da će napadati novih 25 cm snijega, ponegdje i više. Na moru probleme stvaraju obilna kiša i jugo.

U subotu i nedjelju najavljeno je smirivanje vremena, a zatim od ponedjeljka novo zahlađenje i nove oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu, mjestimice susnježica i snijeg. Oborina bi moglo biti sve do četvrtka.

Snijeg izaziva i poteškoće u prometu

Zbog loših vremenskih uvjeta diljem zemlje (snijeg, olujni vjetar, kiša, magla i poledica) vozačima HAK savjetuje da ako je moguće odgode putovanje. Onima koji putuju savjetujeu da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Od 07:15 sati zimski su uvjeti i na dionici autoceste A1 između čvorova Prgomet i Dugopolje.

Prestanak je zimskih uvjeta na autocestama:

  • A2 Zagreb-Macelj (od 23,00 sata),
  • A4 Breznički Hum-Goričan (od 01,00 sati),
  • A7 između čvora Diračje i GP Rupa (od 03,32 sata),
  • Istarskom ipsilonu (od 23,40 sati).

Zbog snijega i poledice zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju, dijelu Dalmacije, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na autocestama (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama):

A1 Karlovac-Bosiljevo 2-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica te Prgomet-Dugopolje
A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2.
Zimski su uvjeti i na državnoj cesti DC1 na dionici Macelj-Krapina-Zagreb-Karlovac-Knin-Sinj-Split, državnoj cesti DC3 na dionici Karlovac-Delnice-Rijeka.

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Za sav promet zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu.

Županijska cesta ŽC4030 Kutjevo-Orahovica zatvorena je za sav promet zbog zimskih uvjeta.

Zbog teretnog vozila u kvaru, na 16. km autoceste Rijeka-Zagreb, zatvoren je uključni krak na čvoru Vrbovsko u dužini od 50m u smjeru Zagreba.

Snijeg povremeno pada u Lici i Dalmaciji.

Ni u pomorskom prometu nije sve kako treba

U prekidu su katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split.

Trajektna linija 401 Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda – Mali Lošinj je u prekidu (linija će se održati u nedjelju, 15.1. ako vremenski uvjeti dopuste).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...