Trumpov treći dan u Uredu: Odmah počinje gradnja zida na granici s Meksikom

Nakon sastanka u ministarstvu domovinske sigurnost američki predsjednik Donald Trump izvijestio je da je potpisao predsjednički ukaz kojim naređuje izgradnju zida duž granice Amerike s Meksikom te da će gradnja u dogovoru s državnim agencijama početi odmah.

Novi predsjednik donio je uredbe o imigraciji i sigurnosti tijekom posjete ministarstvu domovinske sigurnosti. Prva će omogućiti gradnju “velike fizičke barijere na južnim granicama”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spencer.

Trump će osim toga povećati izdvajanja za graničnu policiju, gradnju pritvora za ilegalne imigrante i druge mjere kojima je cilj osigurati da se ilegalci deportiraju iz SAD-a.

Jačanje granične policije uključuje zapošljavanje dodatnih 5000 agenata na samoj granici i trostruko više agenata koji bi otkrivali i deportirali migrante koji već žive u SAD-u.

Agencija za zaštitu granice i carinu zapošljava 19.000 službenika, a Kongres je odobrio 21.000.

Granica između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika duga je više od 3.200 kilometara. Na nekim dijelovima već je podignuta ograda. Riječ je o trećini granice, oko 1.130 kilometara, ne u jednom komadu. Trump želi podići zid duž cijele granice. Dijelovi granice su prirodni rezervati ili su u privatnom vlasništvu, a tu su i prirodne prepreke poput rijeke Rio Grande i nacionalnog parka Big Bend.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...