U Biogradu promoviran roman „260 dana“ autora Marijana Gubine

Marijan Gubina ovogodišnji je dobitnik Grba Grada Biograda na Moru za projekt „Mirotvorac“ proveden u tijekom protekle godine u biogradskim osnovnoj i srednjoj školi, te autor romana „260 dana“ čija je promocija ovih dana održana u Biogradu na Moru.

Promocija romana „260 dana“ autora Marijana Gubine bila je ove subote u biogradskoj župnoj crkvi Sv. Stošije. Uvodne riječi i toplu dobrodošlicu iskazao je autoru i nazočnima župnik mons. Ivan Mustać. Pri tome je podsjetio na našu kršćansku kulturu mira, na dane kad smo bili prisiljeni braniti se, na 25. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i teške trenutke koji su tome prethodili.

Bilo je to vrijeme kada je 1991. godine, dakle već na početku Domovinskog rata, Marijan Gubina iz Dalja pokraj Vukovara, kao desetogodišnje dijete zajedno s tri sestre, tada u dobi od 6, 12 i 20 godina i roditeljima proveo 260 dugih dana u paklu srpskih koncentracijskih logora. Poslije toga trebala su mu puna dva desetljeća vremena, ali u knjizi koju je potom napisao svu je svoju kalvariju podijelio s javnošću. U svom romanu „260 dana“ opisuje svaki detalj pakla, svakodnevne nezamislive patnje, sve što je vidio i sva mučenja koja je preživio. Nemilosrdna premlaćivanja, skupljanje leševa, lažna strijeljanja oca, silovanja sestre, stajanja u redu za koru kruha i kap vode, sve moguće strahote preživio je kao desetogodišnjak, a danas, kao odrasli čovjek, poziva da, prije nego što nekoga osudimo, pročitamo njegovo iskustvo. Na biogradskoj promociji malo je autor govorio o samim događajima iz logora, već su pojedine odlomke ovog izuzetno potresnog romana čitali Klaudija Tokić i Denis Smajo, Marijanovi prijatelji iz Zadra. Ovom prigodom Marijan Gubina pozvao je, kako je rekao, i svoga brata po vjeri i brata po logoru, Radoslava Radu Bobanovića, da se i on s nekoliko riječi obrati publici.
„Marijan je imao 10, a ja 33 godine kad smo zarobljeni. Divim se svakome tko ima hrabrosti da napiše takvo što, jer heroj s perom nikada ne umire.“, govorio je Bobanović, „Sokol“ iz Polače, koji je u kninskom zatvoru bio 1991. godine, nakon što je pročitao izabrani ulomak romana koji je do sada preveden na 15 jezika, između ostalih na arapski i kineski, romana koji je do sada prodan u preko 50 000 primjeraka, a sav prihod od prodaje otišao u dobrotvorne svrhe. Osiječko kazalište po romanu ima predstavu koja je zadnjeg proljeća gostovala i dupkom napunila HNK Zadar.

Više kao svjedočanstvo i predavanje, a ne standardna forma promocije, biogradska promocija romana „260 dana“ bila je podijeljena i osmišljena kroz četiri tematske cjeline: glad, ljubav, nasilje i žrtvovanje. Sam autor kao čovjek koji je mnogo puta bio gladan, pozvao je na pomoć bližnjemu koji živi u susjedstvu i koji je možda gladan. Također je pozvao na potrebu iskazivanja ljubavi roditeljima, braći i sestrama, svakom čovjeku. „Pritom ne čekajte drugoga da učini prvi korak nego još danas neka svatko od nas preuzme inicijativu i iskaže ljubav, jer sutra možda više nećemo imati tu prigodu.“, izgovorio je Gubina. Najviše se osvrnuo na događaje koji su uslijedili nakon 260 dana pakla. Nakon što su pušteni, svi osim najstarije sestre, prolazili su kroz minsko polje i samim čudom preživjeli, otac mu se prijavio u hrvatsku vojsku i 1992. poginuo na bojišnici. Godinu dana kasnije, u prometnoj nesreći poginula je osmogodišnja Marijanova sestra, dok je najstarija sestra po izlasku iz logora donijela hrabru odluku i rodila sina koji je nastao kao produkt višemjesečnog silovanja i bjesomučnog iživljavanja. Svjedočio je i o svom odnosu s majkom, koja ga krivila za sestrinu smrt… U biogradskoj prvostolnici Marijan Gubina svjedočio je i svoju kršćansku vjeru, što je njemu uz obitelj i najvažnije, pa tako riječ oprost za njega ima dublje značenje i smisao, dok je njegova najveća snaga što je uspio odvojiti razum od emocija.

Na samom početku Denis Smajo, koordinator i jedan od ključnih aktivista udruge Franak, Marijanov dugogodišnji poznanik i prijatelj, kao znak podrške za sami početak promocije romana pročitao je predgovor romana koji možda ponajbolje ilustrira Marijanov životni put: „Autobiografija 260 dana djelo je malog čovjeka koji je svakodnevnim radom na samome sebi uspio probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kuteva. Ključan element bio je odvojiti srce od mozga, osjećaje od razuma – što je posebno teško, pogotovo s tragedijom na svojim leđima. Desetogodišnji dječak nalazi se na krivom mjestu, u krivo vrijeme, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji. Krivo mjesto je okupirano područje istočne Slavonije u tadašnjoj Jugoslaviji, a krivo vrijeme je vrijeme kada je globalna politika, tj. kada su globalni igrači rekli da je vrijeme da se Jugoslavija rascijepi. Kao kolateralna žrtva biva zarobljen 260 dugih dana, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, umire nekoliko puta, sahranjuje svoje bližnje i naposljetku nakon 6240 sati ponovo vidi svjetlo dana. Bez obzira na veliku patnju, strašne trenutke koji su ga pratili 260 dana i trenutke koji će ga pratiti do kraja života, odvažio se prenijeti svoje doživljaje na ostatak čovječanstva, s namjerom da prikaže, u prvom redu zdravo, pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku. Osim navedenoga, čitatelj će prepoznati nekoliko bitnih elemenata, među kojima je i snaga pojedinca, kako da preživi tako da nastavi živjeti. Osnovna poruka koju autor šalje jest sljedeća: Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI. Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite nešto loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga. Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim…NEMOJTE NI VI!“

Marijan Gubina ovogodišnji je dobitnik Grba Grada Biograda na Moru za projekt „Mirotvorac“ proveden u tijekom protekle godine u biogradskim osnovnoj i srednjoj školi te se i ovom prigodom zahvalio na priznanju nazočnom Ivanu Knezu, gradonačelniku Biograda na Moru i njegovom zamjeniku Marijanu Stopferu. Prigodnim riječima na samom kraju promocije nazočnima se obratio i Denis Ambruš, dogradonačelnik Osijeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...