U Strukovnoj promocija građevinskih vještina

24. siječnja 2017., s početkom u 12:00h, po četvrti puta od početka nacionalne promotivne kampanje, projekt CROSKILLS, u suradnji s Hrvatskom udrugom krovopokrivača i Društvom inženjera i tehničara Zadar, organizira promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciju građevinskih zanimanja općenito. Domaćin događanja ovaj puta je Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru.

Nakon informativno-edukacijskog dijela, oko 13.30h u prostorima škole započet će natjecanje kojim će se demonstrirati vještine građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti u krovopokrivanju i instalaciji tehničkih sustava na obnovljive izvore energije, kroz 45-minutni natjecateljski zadatak – izradu krova s limenim pokrovom i montažu solarnih panela na krovnoj površini. Natjecateljske ekipe činit će nezaposleni i zaposleni građevinski radnici te učenici građevinskih i tehničkih zanimanja, a radit će pod budnim okom stručnog povjerenstva sastavljenog od građevinskih i tehničkih stručnjaka te profesora strukovnih zanimanja. Uz prigodne nagrade naših sponzora, događanje ćemo okruniti završnim zajedničkim druženjem uz prezentaciju vještina učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Projekt CROSKILLS dio je europske inicijative Build Up Skills, usmjeren na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada. U cilju promocije CROSKILLS programa izobrazbe, te povećanja interesa za obrazovanje u građevinskim zanimanjima – koji je sada vrlo nizak – nacionalna promotivna kampanja „Energetska učinkovitost u pokretu“, usmjerena na 6 građevinskih zanimanja, do kolovoza 2017. godine posjetit će ukupno 12 hrvatskih gradova. Osim financiranja edukacije i natjecanja u znanjima i vještinama građenja u energetski učinkovitoj gradnji, projektni tim CROSKILLS odlučio je angažirati učenike i lokalne udruge u pripremi poklona i osvježenja, te na taj način pomoći rad udruga, učeničkih zadruga i stručnih aktiva. Krajem 2016. godine prva promotivna događanja održana su u Sisku, Slavonskom Brodu i Osijeku, a nakon zadarskoga, iduće događanje održava se 17. veljače 2017. u Križevcima.

Više o projektu CROSKILLS:

Zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije, a većina zgrada u Hrvatskoj nažalost ima vrlo niski stupanj energetske učinkovitosti (E, F ili G). Energetskom obnovom objekata moguće je peterostruko smanjiti potrošnju energenata, znatno povećati udobnost stanovanja te smanjiti troškove režija. Zbog toga je primjena energetske učinkovitosti vrlo važna. Međutim, energetski učinkovita obnova te izgradnja novih niskoenergetskih zgrada trenutačno predstavlja veliki izazov za građevinski sektor, jer izgradnja zgrada s malom potrošnjom energije zahtjeva visoku kvalitetu izvođenja radova, te pažljivo izvođenje i najsitnijih detalja na vanjskoj ovojnici zgrade i ugrađenim tehničkim sustavima, dok kvalificirana radna snaga nedostaje. Potražnju za educiranim i kvalificiranim radnicima potiču i programi financiranja energetske obnove, a zakonski propisi nakon 2020. godine više neće niti dozvoljavati gradnju energetski neučinkovitih zgrada.

Kako bismo pomogli rješavanju toga problema, europskim projektom CROSKILLS pokrenuli smo izradu programa izobrazbe s ciljem unaprjeđenja vještina građevinskih radnika za rad po načelu energetske učinkovite gradnje. Za 6 osnovnih građevinskih zanimanja za kojima se pokazuje potreba – zidar, tesar, soboslikar ličilac, monter suhe gradnje, krovopokrivač i fasader – razradit će se i verificirati programi obuke, a 2017. godine provesti i probna izobrazba radnika u prvim akreditiranim trening centrima diljem Hrvatske. Programe će moći pohađati kvalificirani i nekvalificirani, zaposleni i nezaposleni radnici, te tako stalno unaprjeđivati svoja znanja i vještine u energetskoj učinkovitosti. Novostečena znanja i vještine omogućit će educiranim radnicima veću konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU, tj. prednost pred onima koji ta znanja nemaju, a poslodavcima dati mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, tzv. zelenih poslova.

Projekt CROSKILLS (www.croskills.hr) zajednički provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska (REC), Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS), Graditeljska škola Čakovec i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...