Virska tragedija obitelji Schumacher: Izigrani od svih već drugi put plaćaju kuću, a zemljište po treći put!

Iako se predpristupnim pregovorima sa Europskom Komisijom Hrvatska obvezala biti pravna i pravedna Države, za što je potpisala i obilje pristupne dokumentacije,  stanje u hrvatskom pravosuđu nikad nije bilo gore. Hrvati su duboko svjesni mulja u pravosuđu, ali nemaju izbora, žive  u Hrvatskoj, to je njihova domovina, vole ju, piše HAZUD.

Ali, dogodi se da prelijepu zemlju Hrvatsku zavole i stranci i odluče u njoj doživjeti starost. Prikupe tako svu svoju ušteđevinu i krenu u pustolovinu – kupnju nekretnine na hrvatskom Jadranu, na otoku Viru.

Da bi bili sigurni da će njihova investicija proći kako treba njemački par Schumacher angažirao je Agenciju za nekretnine Novak koja je jamčila sigurnu i provjerenu kupnju ali i pravnu sigurnost. Kao dodatno jamstvo sigurne kupnje angažiran je i odvjetnik Papić kojeg je preporučila upravo agencija Novak.

Schumacherovi, koji ne govore hrvatskim jezikom, odlučili su se za malenu kućicu na Viru u koju su se od početka zaljubili. Istina, bilo je tu još posla, pa su osim početnih 47.000,00 eur-a uložili još i u uređenje nekretnine i okoliša, izradili su potrebnu dokumentaciju za legalizaciju objekta, a i tijekom samog postupka kupnje nekoliko puta su bili predmet prijevare. Naime, iz nepoznatog razloga odvjetnik Papić ih je nagovorio da raskinu Ugovor o kupoprodaji koji je odmah potom ponovno sklopio, istovjetnog sadržaja, a dva puta su sklapali i ugovor za kupnju zemljišta, koje su, na žalost, morali platiti opet, iako su ga već jednom platili. No neprekidno su ih zastrašivali, da ukoliko ne postupe po tome kako im kažu, izgubiti će i kuću i zemljište. A Schumacherovi su žarko željeli starost dočekati na Viru.

Poznavajući postupanje i rad hrvatskog pravosuđa, možda im se i želja, da dočekaju starost u Hrvatskoj i ostvari, ali na žalost, ne u njihovoj kući snova, nego izvan nje. Naime, Branimir Petravić, poduzetnik iz Kutine prijeti im deložacijom.

On je naime njihovu kuću kupio na dražbi za svega 10.000,00 eur-a,  a da za dražbu Schumacherovi nisu uopće znali. Nitko nije osjećao potrebu da ih obavijesti da se njihova kuća prodaje na dražbi, iako je postupak uknjižbe vlasništva bio u tijeku i ubilježen u zemljišnim knjigama. Zakon o zemljišnim knjigama jasno propisuje da čim se u z.k. izvatku stavi zabilježba Z ona označava da je u tijeku neki pravni postupak, te je sud svakako bio dužan ispitati o kakvoj se radnji radi. Osim toga, Zakon o zemljišnim knjigama obvezuje sud da svima koji imaju svoja prava predbilježena, zabilježena ili upisana u zemljišnoj knjizi, imaju poslati Rješenje, kako bi se na isto mogli žaliti. Ni ovaj put sud nije postupio po zakonu, i Schumacherove nije obavijestio da je u tijeku prodaja kuće koju su oni kupili 2006. godine.

Scumacherovi su kupili kuću od Jose Gržete – „kralja Vira“ kako ga nadimkom zovu mještani. I sve se odvijalo preko odvjetničkog ureda  Miše Papića, što je trebalo biti dovoljno jamstvo da će s postupkom kupnje sve teći uredno.

Na žalost, osim što su naišli na niz zapreka tijekom kupnje i uknjižbe, dodatno su još bili prisiljeni platiti dva puta zemljište uz kuću, ali i legalizaciju i sve potrebne priključke.

A kad su baš pomislili da će mirno uživati u svojoj kućici,  obitelj Žerjav iz Čakovca pokrenula je ovršni postupak na njihovoj kući, ali protiv Jose Gržete koji je njima kuću prodao. Obzirom da je on još uvijek u zemljišnim knjigama bio upisan kao vlasnik ovrha je provedena protiv Gržete, na nekretnini koju je prodao Schumacherima.

Schumacheri za cijeli ovršni postupak nisu ništa znali sve dok im nije rečeno da moraju iseliti iz kuće. Tada su opet angažirali odvjetnika za podizanje Tužbe radi nedopuštenosti ovrhe, koju je, nepoznato iz kojeg razloga, odvjetnik prekasno predao, ne poštujući zakonom propisane rokove.

Schumacerovi su podigli i kaznenu prijavu protiv cijele, očito u dogovoru organizirane ekipe, ali za sada nema pomaka u njihovom slučaju. U međuvremenu Branimir Petravić ustraje na tome da ih izbaci iz njihovog doma, odnosno,  nudi im i dogovor, uz uvjet da plate ovaj put i njemu  47.000 eur.

Schumacheri toliko novca nemaju, da bi  po drugi puta kupili kuću koju su već isplatili, a zemljište čak treći put.

Van pameti, a o cijeloj situaciji službene institucije šute. Toliko o pravnoj sigurnosti u banana Državi Hrvatskoj, i o  jamstvima  koja se daju ulagačima i investitorima iz inozemstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...