Židovi bojkotiraju Dan sjećanja na holokaust zbog “porasta ustaštva u Hrvatskoj”

Koordinacija svih židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje organizira hrvatska vlast povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, javlja N1.

Razlog za bojkot je nespremnost službenih organa RH da primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom “Za dom spremni” na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu, zatim u Kutini, a postoji namjera da se sličan spomenik postavi i u Zagrebu te drugdje u Hrvatskoj.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, kazao nam je da se ubrzano nastavlja relativizacija ustaštva u Hrvatskoj. “Ako su isto crvena zvijezda i ustaško ‘U’, onda nemamo o čemu razgovarati”, ističe Kraus, koji dodatni motiv za nesuradnju s državnim vlastima vidi u tome što je u Tehničkoj školi Šibenik povučena izložba “Anna Frank – povijest za sadašnjost”, koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-tak zemalja.

Prošle godine su zbog toleriranja ustaške ideologije pripadnici židovskih općina, srpska zajednica i SUBNOR bojkotirali službenu travanjsku komemoraciju žrtvama u Jasenovcu i organizirali svoju. Već 20-tak godina glavna međunarodna komemoracija događa se u Auschwitzu 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija oslobodila logor. Tada obično zasjeda i Europski parlament, a Dan holokausta obilježava se u europskim zemljama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...