Zimi je hladno, ali pušačima je hladnije – evo i zašto!

– Normalna temperatura kože je 35 Celzijevih stupnjeva. Paljenjem cigarete duhanski dim za samo par sekundi dospijeva do krvnih žila kože, koje se tada sužavaju, tako da se temperatura kože u vrijeme pušenja snizi i do 27 Celzijevih stupnjeva – upozorava prim. dr. Petar Borović u razgovoru za Telegraf.rs, prenosi DalmacijaNews.

– Ogromna količina krvi, više od jedne litre, hrani našu kožu. Sužavanjem krvnih žila izazvanim duhanskim dimom krv se automatski preusmjerava prema srcu i dolazi do neočekivanog skoka krvnog tlaka –opisuje samo jednu svakodnevnu posljedicu pušenja prim. dr Borović i dodaje:

– Treba obratiti pažnju na činjenicu da koža u ovom slučaju nema dovoljno krvi. Naime, sužavanje krvnih žila kod mladih pušača traje od tri do četiri sata i zato im je stalno hladno, što se posebno odražava na periferne dijelove tijela. Starijim pušačima krvne žile mogu biti sužene i do 12 sati, što ih s vremenom ozbiljno oštećuje.

Iz ovoga se može zaključiti da izuzetno niske temperature i cigarete u kombinaciji mogu biti kobne, od smrzavanja stanica kože (posebno njenih perifernih dijelova) do tragičnog oštećenja krvnih žila, pa i samog srca.

Naravno, pušenje nije preporučljivo ni u idealnim vremenskim uvjetima.

– Duhan i kava, preko složenih mehanizama, povećavaju masnoću u krvotoku, a više masnoće oštećuje krvne žile, izaziva njihovo začepljenje (aterosklerozu) i lošiju cirkulaciju. Zato je pušačima stalno hladno – pojasnio je prim. dr Petar Borović u razgovoru za Telegraf.rs.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...