7 mitova o ljudskom tijelu koje su znanstvenici pobili

Mitovi o ljudskom tijelu u principu su bezazleni, poput onoga da treba jesti mrkvu kako biste poboljšali vid, no neki od njih mogu nam i naštetiti i ugroziti zdravlje ako slijepo vjerujemo onome što smo stotinu puta čuli.

Stoga, evo 7 čestih mitova koje slušate svaki dan i mislite da predstavljaju znanstvene istine, no to nije slučaj:

Alkohol – grije po zimi, jel’da? Krivo, samo širi površinske krvne žile i daje privid topline, a zapravo vas – hladi

Čula – čovjek ima 5 čula, kažu: miris, okus, sluh, taktilna osjetila i vid… no, zapravo imamo najmanje 21 osjetilo, primjerice ono za temperaturu ili ravnotežu.

Kihanje – srce vam preskoči kad kihnete? Ne, srčani ritam nikad ne prestaje, može se jedino promijeniti tijekom kihanja, to je sve.

Kosa – šamponi i regeneratori se reklamiraju naveliko, a većina njih tvrdi kako će vam oporaviti ispucale vrhove kose – neće, jedino što će pomoći jest šišanje, sva ona fancy imena čudesnih spojeva služe samo da vas navuku na kupnju.

Mozak – stalno slušamo da koristimo samo 10 posto potencijala svog mozga, no zapravo najveći dio moždane kore radi svojim punim kapacitetom cijelo vrijeme, čak i kad spavamo.

Vid – koliko su vam puta rekli da ne čitate u mraku jer ćete pokvariti vid? Sigurno puno, no oči se zapravo jako brzo oporavljaju od takvih napora kratkim odmorom i zapravo takav način čitanja nema utjecaja na kvalitetu vida.

Prehlada – ne izlazi van lagano obučen, hladno je, prehladit ćeš se… sorry, ali prehladu uzrokuju virusi, a ne temperatura zraka, piše Metro portal.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...