Ako planirate odseliti iz Hrvatske – razmislite! Irska ima najskuplji alkohol, Britanija cigarete, Danska hranu…

Cijena hrane, pića i duhanskih proizvoda znatno se razlikuju po zemljama EU. Prema podacima Eurostata u 2015. godini, cijene hrane i bezalkoholnih pića bile su u Danskoj 45 posto iznad prosjeka EU, dok su u Poljskoj bili 37 posto ispod prosjeka EU-a, piše Agrobiz.

Alkohol je po cijeni u Irskoj na 75% iznad prosjeka EU, no 36% ispod prosjeka u Bugarskoj. Za duhana najviše cijene bilježe se u Velikoj Britaniji (119% iznad prosjeka EU-a), dok je najniža zabilježena u Bugarskoj (50% ispod prosjeka).

Po indeksu hrane i bezalkoholnih pića Hrvatska je zauzela 17 mjesto., a 25 kada se promatraju cijene hrane, pića i duhana. Nadalje, zauzeli smo 22.mjesto po cijenama kruha, mlijeka, ribe, jaja, sira i mliječnih prerađevina, a isto je i u kategoriji ulja, masti, krumpira, voća i povrća.

Makedonija je najjeftinija zemlja od svih 38 promatranih zemalja u sve četiri grupe proizvoda. Među 38 zemalja Rumunjska je najjeftinija zemlja za kruh i žitarice, Albanija za meso, Makedonija za ribe, dok Poljska ima najniže cijene za mliječne proizvode.

Ovo su samo neki od nalaza podataka Eurostata u njihovom najnovijem istraživanju o cijenama hrane, pića i  duhana koje je obuhvatilo oko 440 usporedivih proizvoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...