Ante Gotovina ima dvojnika, i to čovjeka “na poziciji”

Kada je u ponedjeljak kod Svetog Roka u Lici pala prva klapa na snimanju dugo najavljivanog Vrdoljakova filma i istoimene serije “General”, o životu i ratnom putu Ante Gotovine, a u čijoj se ulozi pojavljuje Goran Višnjić, malo tko od gledatelja prvih priloga sa snimanja nije pomislio: – Pa, gdje je uopće sličnost između Višnjića i Gotovine?!?

No, zato stotinama kilometara istočnije, u ravnoj Slavoniji, u Đakovštini, može se naići na tom filmu tako potrebnu sličnost s generalom. Tu, u Semeljcima, živi i radi Grga Lončarević, koji bi zbog svoje nevjerojatne sličnosti s Gotovinom mogao bez problema biti njegov dvojnik! Oblik i crte lica, frizura, zalisci, boja kose, oči, pogled… čine ovu dvojicu muškaraca, a koji se međusobno ne poznaju, zapanjujuće sličnima.

Nešto bih vam rekao…

Semeljački Gotovina daleko je od svjetla reflektora, filmskih klapa i rola; on je općinski načelnik, predan funkcioniranju svoje jedinice lokalne samouprave s pet naselja, njihovom komunalnom infrastrukturom i uređenošću, punjenjem općinskog budžeta, realizacijom projekata…

– Često mi se ljudi, u različitim situacijama, na različitim mjestima, ne samo ovdje, u Đakovu, nego i drugdje, obraćaju riječima kako im sličim generalu Gotovini. Čim počnu rečenicu s meškoljenjem: ‘Nešto bih vam rekao…’, odmah znam o čemu je riječ – da sličim Anti Gotovini – kaže 60-godišnji semeljački načelnik. Nikada nije, dodaje, naišao na negativne komentare.

– A najviše ih je o temi velike sličnosti bilo za vrijeme Gotovinina uhićenja i oslobađajuće presude u Haagu te povratka u Hrvatsku – kaže Lončarević. Zbog zdravstvenih razloga načelnik Grga u posljednje vrijeme često je ‘po doktorima’ u Osijeku, Zagrebu, na Rebru.

Ajmo ga prijaviti!

– I liječnici, kao i drugo medicinsko osoblje, govore mi da jako sličim generalu. Ne smeta mi to, dapače, simpatično je – kaže Lončarević, rođen u Koritni, a danas s adresom i radnim mjestom u Semeljcima.

Na komentare o velikoj sličnosti s najpoznatijim Pakoštancem, dodaje, nailazi i kada ode izvan granica, u susjedstvo.

– Bili smo na sajmu u Novom Sadu, a danas upravo s Komorom putujemo u Plovdiv, u Bugarsku. Ostali iz izaslanstva znali su se zezat: ‘Ajmo ga prijaviti!’ – prisjeća se šala na račun sličnosti s Gotovinom Lončarević.

I dok je “pravi” Gotovina prekaljeni vojnik, a danas poduzetnik, ribar na tune, Lončarević je prekaljeni načelnik – u tijeku je njegov četvrti mandat na čelu Općine Semeljci. Slovi za jednog od najagilnijih, najvrednijih i najuspješnijih načelnika koji je u svoj kraj sa svojim timom suradnika “povukao” niz projekata i velika EU sredstva. Ali nikada i dolazak Gotovine, iako bi mu to, priznaje, bila velika želja. Čak su im i godišta “tu negdje” – Lončarević je rođen 1957., a Gotovina 1955. godine. No, zato im supruge ne dijele sličnost.

– Dok je Dunja Zloić Gotovina crnka, moja žena je plavuša – kaže kroz smijeh “semeljački Gotovina”. Nekoga tko sliči filmskom Gotovini, Goranu Višnjiću, u Đakovštini nismo pronašli.

Poziv u Semeljce!

Ante Gotovina i njegov dvojnik iz Semeljaca nikada se nisu sreli ni upoznali.

– To mi je velika želja. Čak sam načelniku Općine Pakoštane mailom bio poslao nekoliko svojih fotografija, razgovarali smo i telefonom, no nakon maila s fotkama povratnog odgovora nije bilo. Razmišljam pozvati generala Gotovinu u Semeljce, no kada bude neka prigoda koja neće biti toliko službena, protokolarna, da se izbjegne taj neki medijski presing, pritisak, da se što neformalnije i opuštenije osjeća kod nas – otkriva Gotovinin ‘dvojnik’ Grga Lončarević, piše Glas Slavonije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...