Biogradska pjesnikinja Radica – Rada Vrančić promovirala svoju novu knjigu pjesama „Šetnica na žalu“

U srcu tjedna u kojem slavimo ljubav, povodom Valentinova, u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru održana je večer posvećena poeziji: promocija knjige „Šetnica na žalu“ autorice Radice – Rade Vrančić. U velikoj dvorani na katu Zavičajnog muzeja Biograd na Moru okupio se veliki broj onih koji slave ljubav i koji su na taj način odali priznanje i ukazali čast svojoj sugrađanki, biogradskoj pjesnikinji porijeklom iz Tkona. Nakon pet zbirki poezije: „Pjesme“, „Temelji naši“, „Biogradu s ljubavlju“, „Iz kamena cvit“, „U dubini duše“, iz tiska je najzad izašla i njena najnovija pod nazivom „Šetnica na žalu“. Bio je ovo povod za ugodno druženje uz prigodan program.

Nazočne je pozdravio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić, koji je u uvodnom dijelu podsjetio na razlog okupljanja i „Hvalospjevom ljubavi“ (1 Kor 13, 1-13) tekstom iz poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima, na najljepši mogući način započeo ovu večer i ujedno podsjetio u čemu se sastoji istinski kršćanski pojam ljubavi. „Čekat ću te“, prva je pjesma iz zbirke koju je potom predstavio publici. Ostatak programa vodila je Marina Ninčević, muzejska pedagoginja i licencirani turistički vodič. Okupljenima se obratila i sama autorica.

„Nije bitna ljubav koju pružaš, nego je bitno i kako je dobivaš natrag. Ali priđi svakome s puno duše, s puno srca i vjerujte, dobit ćete tri puta više natrag i bit ćete ispunjeni, nestat će sigurno polovica one težine koja je u vama. Ja vam to iskreno želim i večeras, da podilimo sve naše boli i tuge i da s ljubavlju priđemo jedni drugima i sritni i zadovoljni da se vratim doma.“, započela je Radica – Rada Vrančić. Prije nego li je pročitala svoju pjesmu „Sretna jutra“, pročitala je predgovor iz knjige kojim je objasnila kamo će nas odvesti njeni stihovi.

„Svi smo isti. Kad nam je dobro ne promišljamo na loše, a kad nam je loše onda se pitamo, zašto baš meni. Nismo u pravu. Nikad nije sve crno ni sve bijelo, postoji i siva boja koja ublažava sjajilo blještavila i crninu tame. Tako moramo biti svjesni da između dobra i zla stoji ljubav koja uspijeva izbalansirati postojeće stanje. U svakoj osobi leži dobar i plemenit čovjek, a u kutu negdje spava zao i podlac. Nikada ne dopusti da se ovaj drugi probudi i nadvlada prvoga. Ljubav prvoga mora uništiti zlo drugoga, a ti kao osoba biti ćeš sretan i zadovoljan. Ta sreća u vama neka se odrazi u kaplji dobrote za druge, u pogledu drugoga u oči, u lijepoj riječi, u jednom cvijetu, u čaši vode, u…Biti sretan, znači s malim stvarima usrećiti druge, znači da i drugi budu sretni s vama. Pružite ljubav i lijepu riječ drugima, pružite drugima ono što bi željeli da drugi pruže vama. Ako dajete i dati će vam se. Bogatstvo svega je ljubav. Ona nas snaži, ona nas cilju vodi, toliko je snažna da ruši sve barijere i predrasude. A ja imam toliko ljubavi u sebi za sve vas, pa ću pokušati to iskazati kroz ove moje stihove. Pokušajte pronaći za sebe barem jedan stih.“, poručila je autorica i izmamila ogroman pljesak odobravanja svih nazočnih. Nakon što je zahvalila ravnatelju Osnovne škole Biograd Jordanku Miloš i školskoj psihologici Danici Dominis na suradnji, nastavila je Marina Ninčević s programom.

„Za sada toliko od autorice knjige. Evo ja bih samo dopunila, budući je rekla ukratko o čemu se tu radi, što možemo očekivati od ove knjige odnosno zbirke pjesama. Možda još samo naglasiti da se tu radi o ljubavi u svakom obliku, ne samo o ljubavi u onom klasičnom obliku između muškarca i žene, već ona piše o ljubavi prema gradu, zavičaju, o ljubavi koja živi u svima nama, dakle ljubavi koja ne mora biti isključivo ljubav između nekog zaljubljenog para. Evo sad vidim naše nestrpljive učenike koji čekaju da izrecitiraju isto par pjesama.“, između ostalog najavila je Marina Ninčević učenike Mariju, Lucu i Nikolasa, koji su nekoliko rečenica uputili autorici knjige i potom izrecitirali nekoliko njenih pjesama iz zbirke. Budući najiskrenija ljubav dolazi iz dječjih srca, posebno dirljiv trenutak njihovog obraćanja Radi Vrančić:

„Poštovana gospođo Vrančić ili još bolje teta Rada, poznajemo Vas s puno događaja koji se odvijaju u našem gradu. Prisutni ste na obilježavanju niza kulturnih, turističkih, vjerskih ili školskih događaja, bilo da sudjelujete u programima ili nas gostite vašim poznatim i slasnim pecipajama i fritulama. Učite nas da čuvamo običaje i baštinu naših djedova. Oko vas je uvijek veselo i vedro. Širite odjeke ljubavi i velikog srca. Večeras smo ovdje u Zavičajnom muzeju na predstavljanju vaše zbirke pjesama i želimo Vam zahvaliti  na Vašem radu, trudu i ljubavi koje unosite u sve što radite. Učenici kreativne radionice Vam žele pokloniti jedan svoj rad za uspomenu, a Marija Luce i Nikolas pročitat će nekoliko Vaših pjesama.“ Učenici biogradske osnovne škole su posebno darivali Radicu – Radu Vrančić prigodnim poklonom koji su sami izradili.

„Ti si moja sjena“ pjesma je iz zbirke koju su izrecitirali Marina Ninčević i njen muzejski kolega Marko. S pjesmama „Ružo moja crvena“ i „Vjeruj u ljubav“ u nastavku programa svoj doprinos ovoj promociji dali su i učenici Osnovne škole Biograd, Odjela glazbene škole Marie Belamarić, Ana Deur i Jelena Bačić. Prije prigodnog domjenka najavila je Radica – Rada Vrančić i svoju novu zbirku koja je u pripremi, dok se netom promovirana zbirka prodavala po promotivnim cijenama i principu – koliko tko da. Naposljetku je Marica Tolić, odgojiteljica u mirovini, iskoristila ovu prigodu te nazočne pozvala na promociju svoje knjige uspomena pod nazivom „Mome gradu Biogradu“, koja će se održati u subotu, 25. veljače, na istom ovom mjestu.

Fotogaleriju provjerite na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Biograd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...