TEŽAK 5 MILIJUNA EURA

Centar za mlade; Protezat će se na 3.000 m2, imati 8 dvorana, 12 ureda za udruge, rezidenciju za umjetnike…

Antenna Group / Marko Dimić
Tamni način

Živite u Hrvatskoj i imate između 17 i 29 godina? Prema standardiziranoj kategorizaciji mlad ste čovjek. Zapitajte se jeste li do danas sudjelovali u nekoj od aktivnosti civilnog društva, volontirali, bili aktivni u provođenju programa za mlade, sudjelovali u aktivnostima neformalnog učenja?

Provodite li svoje slobodno vrijeme kvalitetno ili u dokolici? Ukoliko je odgovor na to pitanje ovo drugo, možda ste krivi sami, no za to je svakako odgovorna i država, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ne stvaraju poticajno okruženje u kojima bi mladi, van sustava formalnog obrazovanja, učili, zabavljali se i bili korisni za sebe i svoju zajednicu.

Umjesto da su prioritetno pitanje, centri za mlade u Hrvatskoj i dalje su predmetom dugoročnih pregovora na relaciji vlasti i organizacija i udruga civilnog društva.

A upravo zbog nedostatka potpore za rad centara za mlade od strane države, mjesta na kojem bi mogli sudjelovati u različitim organizacijama i inicijativama, gdje bi se poticao intelektualni i kreativni razvoj, promicao interkulturalni dijalog i gdje bi se, na koncu, konzultiralo mlade o njima važnim pitanjima, samo 5 posto Hrvata u dobi do 29 godina bavi se nekim
oblikom društvenog aktivizma. U Finskoj aktivno njih preko 50 posto.

U Zadru se stvari napokon mijenjaju. Izgradnja i opremanje Centra previđena je u zapuštenoj zgardi bivše vojarne Stjepan Radić.

Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove daje obećanje kako projekt težak 5 milijuna eura neće ostati tek mrtvo slovo na papiru.

Protezat će se na 3.100 metara kvadratnih. Prizemlje će se spojiti s Gradskom knjižnicom Zadar. Imat će jednu veliku multimedijalnu i tri manje dvorane.

Na katu će biti još četiri dvorane gdje će se održavati predavanja i radionice, čak 12 ureda koji će biti na raspolaganju udrugama, kao i rezidencija za umjetnike od 70-ak metara kvadratnih.

Kada govorimo o brownfield investicijama, onima kroz koje se obnavljaju stari i napušteni objekti, Centar je prvi na listi Grada Zadra. Posjeduje sve potrebne dozvole, što je preduvjet. Kompletan ITU program (Integrirana teritorijalna ulaganja) je u fazi pred potpisivanjem sporazuma, nakon čega slijede formalnosti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar