Cestitka_Uskrs

Centar za mlade; Protezat će se na 3.000 m2, imati 8 dvorana, 12 ureda za udruge, rezidenciju za umjetnike…

Živite u Hrvatskoj i imate između 17 i 29 godina? Prema standardiziranoj kategorizaciji mlad ste čovjek. Zapitajte se jeste li do danas sudjelovali u nekoj od aktivnosti civilnog društva, volontirali, bili aktivni u provođenju programa za mlade, sudjelovali u aktivnostima neformalnog učenja?

Provodite li svoje slobodno vrijeme kvalitetno ili u dokolici? Ukoliko je odgovor na to pitanje ovo drugo, možda ste krivi sami, no za to je svakako odgovorna i država, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ne stvaraju poticajno okruženje u kojima bi mladi, van sustava formalnog obrazovanja, učili, zabavljali se i bili korisni za sebe i svoju zajednicu.

Umjesto da su prioritetno pitanje, centri za mlade u Hrvatskoj i dalje su predmetom dugoročnih pregovora na relaciji vlasti i organizacija i udruga civilnog društva.

A upravo zbog nedostatka potpore za rad centara za mlade od strane države, mjesta na kojem bi mogli sudjelovati u različitim organizacijama i inicijativama, gdje bi se poticao intelektualni i kreativni razvoj, promicao interkulturalni dijalog i gdje bi se, na koncu, konzultiralo mlade o njima važnim pitanjima, samo 5 posto Hrvata u dobi do 29 godina bavi se nekim
oblikom društvenog aktivizma. U Finskoj aktivno njih preko 50 posto.

U Zadru se stvari napokon mijenjaju. Izgradnja i opremanje Centra previđena je u zapuštenoj zgardi bivše vojarne Stjepan Radić.

Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove daje obećanje kako projekt težak 5 milijuna eura neće ostati tek mrtvo slovo na papiru.

Protezat će se na 3.100 metara kvadratnih. Prizemlje će se spojiti s Gradskom knjižnicom Zadar. Imat će jednu veliku multimedijalnu i tri manje dvorane.

Na katu će biti još četiri dvorane gdje će se održavati predavanja i radionice, čak 12 ureda koji će biti na raspolaganju udrugama, kao i rezidencija za umjetnike od 70-ak metara kvadratnih.

Kada govorimo o brownfield investicijama, onima kroz koje se obnavljaju stari i napušteni objekti, Centar je prvi na listi Grada Zadra. Posjeduje sve potrebne dozvole, što je preduvjet. Kompletan ITU program (Integrirana teritorijalna ulaganja) je u fazi pred potpisivanjem sporazuma, nakon čega slijede formalnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...