Dalmatinci u šoku; Zagrepčani zabranili dolazak malih Dalmatinaca na liječenje!

U strahu su velike oči od ospica. Barem u Zagrebu. Naime, Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu, tzv. Goljak na Zelengaju, “zabranila” je do daljnjega dolazak sve djece iz Splitsko-dalmatinske županije koja kod njih obavljaju vježbe, odnosno svakodnevne terapije, kroz sedam dana, koliko u pravilu borave u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija.

Tu neslužbenu informaciju potvrdila su nam dva neovisna izvora, odnosno dvije majke iz Splita koje su za nekoliko dana trebale svoju djecu, prema prijašnjem dogovoru i narudžbi, voditi u Zagreb na terapije. Jedna od majki koja je “odbijena” nije mogla vjerovati informaciji koju joj je prenijela prijateljica, a koju su nazvali iz te zagrebačke medicinske ustanove te je obavijestili da ne dolazi u Zagreb.

– Kako nisam mogla vjerovati onome što čujem, sama sam nazvala bolnicu i meni su također rekli da ne dolazim jer da su se u Splitsko-dalmatinskoj županiji pojavile ospice i da zbog toga ne možemo doći u Zagreb. Šokirana sam, pa riječ je o djeci s posebnim potrebama. Jasno mi je da na ovaj način žele zaštititi djecu u bolnici, ali što će biti s onom djecom kojoj je prijeko potrebna terapija, zar i oni ne “vrijede” isto kao i djeca u Zagrebu ili drugim županijama. Pa nema svako dijete u Splitsko-dalmatinskoj županiji ospice. Djeca na Goljak idu u dogovorenim terminima i sada će se stvoriti još veće gužve nego inače, jer će djeca kojima je sada “zabranjeno” doći na Goljak trebati nove termine – kazuje 36-godišnja Splićanka koja svoje dijete već šest godina vodi na Goljak.

Zaista neuobičajena mjera zaštite, vjerojatno svojstvena jedino hrvatskom zdravstvu da se djeci s posebnim potrebama i s dijagnozama cerebralne paralize, epilepsije, Down sindroma i autističnog spektra ponašanja, zabranjuje, pa barem i privremeno, dolazak u instituciju koja im život znači. Valja napomenuti da je riječ o jedinoj bolnici takvog tipa u Hrvatskoj.

Prema riječima naše sugovornice, na Goljaku se liječi tridesetak djece iz Splitsko-dalmatinske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...