Dalmatinski zatočenici srpskih logora traže zabranu ‘svih simbola totalitarne Jugoslavije’

Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u četvrtak je zatražila zabranu javne upotrebe svih komunističkih simbola u Hrvatskoj, a povjesničar Josip Jurčević rekao je da je 90-tih pod ‘simbolom zvijezde petokrake’ izvršena srbijanska oružana agresija na Hrvatsku te da je Republika Hrvatska preuzela cjelokupnu vrijednosnu stečevinu Europske unije kojom se osuđuju totalitarni sustavi, među kojima i komunistički.

 “Predlažemo zabranu javne upotrebe svih simbola (zvijezda petokraka, spomenici, nazivi ulica, trgova …) totalitarnog sustava ex Jugoslavije, nastalih na teritotiju Republike Hrvatske od 1945. do 1990. godine, koji nedvojbeno vrijeđaju, podsjaćaju i bole živuće potomke mnogobrojnih žrtava toga sustava kao i cjelokupni hrvatski puk,” navodi se u pismu što ga je predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora, Ivan Turudić, uputio predsjedniku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Robertu Podolnjaku.

U pismu, koje je podijeljeno novinarima na konferenciji za medije, predsjedniku saborskog Odbora za Ustav predlaže se da se u Hrvatskom saboru raspravi problematika o zločinima iz jugoslavenskog komnističkog režima i da se donese odluka kojom bi se još jednom osudili zločine svih totalitarnih režima, sukladno Rezoluciji Vijeća Europe iz 2006. godine kao i Deklaraciji Hrvatskog sabora (2006. godine) o osudi zločina počinjenih tijekom jugoslavenskog totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine.

Osuditi zločine iz ’41. nad nesrpskim stanovništvom sjeverne Dalmacije, istočne Like i jugozapadne Bosne

Iz splitsko-dalmatinske udruge logoraša također traže da se odlukom Hrvatskog sabora osude zločini koji su počinjeni nad, kako ističu “nedužnim nesrpskim stanovništvom na tromeđi sjeverne Dalmacije, istočne Like i jugozapadne Bosne krajem srpnja i početkom kolovoza 1941. godine, i izrazi pijetet prema svim nevinim žrtvama.”

Podsjećaju da je državni blagdan i službeno obilježavanje Dana antifašističke borbe u Republici Hrvatskoj 22. lipnja, a ne tzv. ‘ustanak u Srbu’ 27. srpnja.

“Odlukom Hrvatskog sabora treba pozvati organizatore proslave ‘ustanka dana 27. srpnja’ (u Srbu) da odustanu od daljnjeg svečanog obilježavanja istog, kako bi pridonijeli spriječavanju daljnjih podjela u hrvatskom društvu i mogućih ekscesa, te da se uključe u proslavu državnog blagdana – Dana antifašističke borbe u Republici Hrvatskoj 22. lipnja,” naglašava se u pismu.

Zatočenici srpskih logora doživjeli kalvariju i strahote počinjene pod ‘zvijezdom petokrakom’

Turudić je rekao kako je i osobno kao zatočenik srpskog koncetrancijskog logora, doživio kalvariju i strahote koje su počinjene pod ‘zvijezdom petokrakom’.

“Jedan oficir JNA s titovkom na kojoj je bila zakačena petokraka, tukao me tako da i sada imam ožiljke i rasjekotine po glavi koja mi je krvarila od tih udaraca, a slično se dogodilo i drugim zatočenicima koji su bili sa mnom,” kazao je Turudić.

Povjesničar Josip Jurčević sa zagrebačkog Instituta Ivo Pilar, podržao je inicijativu Hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora kojom se traži zabrana svih simbola “zločinačkog komunističkog sustava.”

Jurčević: Od 1945. do 1990. u Hrvatskoj osuđeno više od 100.000 osoba zbog tzv. političkog delikta

Naveo je da je za vrijeme Jugoslavije u razdoblju do 1945. do 1990. godine u Hrvatskoj vođeno više od 30.000 političkih procesa zbog tzv. političkog delikta, u kojima je osuđeno više od 100.000 osoba.

“Pod simbolom zvijezde petokrake izvršena je srbijanska oružana agresija na Hrvatsku,” istaknuo je Jurčević.

Podsjetio je kako je Republika Hrvatska preuzela cjelokupnu vrijednosnu stečevinu Europske unije, kojom se osuđuju totalitarni sustavi, među kojima je, kako istiće, i totalitarni komunistički zločinački sustav.

“Međutim, u hrvatskoj političkoj stvarnosti događa se posve suprotno i preuzete obveze o suočavanju s totalitarnom komunističkom prošlošću se ne izvršavaju,” upozorio je povjesničar Jurčević.

Ističe kako u Hrvatskoj dolazi do ‘recikliranja komunističkog sustava’ u politici, kulturi i medijima, a kriminalizira se hrvatski oslobodilački Domovinski rat.

Procjenjuje kako je zanimljivo da napadi na predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nisu dolazili sve dok nije rekao kako će formirati Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, a nakon toga “počeli su na njega napadi sa svih strana.”

“Vjerujem kako bi to povjerenstvo, ali stručno i objektivno bez opterećenja, moglo riješiti problem suočavanja s prošlošću,” kazao je Jurčević.

Na upit kako komentira inicijativu Mosta o otvaranju Državnog arhiva, Jurčević je rekao da nije dovoljno otvoriti samo arhive “pojedinih institucija bivšega sustava, nego cjelokupnu građu bez koje se hrvatsko društvo ne može objektivno suočiti s komunističkom prošlošću.”

“Paradoksalno je i apsurdno da jedna stranka (SDP) polaže pravo na ono što je nastajalo u bivšem sustavu, jer to je zajedničko vlasništvo svih državljana Hrvatske i treba sve te arhive otvoriti”, zaključio je Jurčević.

Apsurdno je, kaže, da se “u ime nekih ljudskih prava štite osobni podatci onih koji su počinili zločine u komunističkoms sustavu. To nije sukladno ljudskim pravima”, zaključio je Jurčević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...