on ne zna o čemu se radi

DORH istražuje Pucara, Zadranina koji je tek izabran za šefa Podravke

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Protiv novog predsjednika Uprave koprivničke Podravke Marina Pucara u slavonskobrodskom DORH-u podignuta je kaznena prijava. Izvidi su u tijeku, odgovorila je tportalu kratko Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu, a o pojedinostima zbog tajnosti, pozivajući se na zakon, ne može govoriti. Međutim, za tportal je potvrđeno da se izvidi provode i protiv Zdravka i Krunoslava Alvira, vlasnika Zvečeva, kao i same kompanije kojoj je do prošlog rujna na čelu bio upravo Marin Pucar.

– Da budem iskren, ne znam o čemu se radi. Eventualno bi se moglo raditi o Zvečevu, ako je u pitanju Slavonski Brod, odgovorio je za tportal iznenađeni novoimenovani predsjednik koprivničke kompanije Pucar, s kojim, kaže, nije kontaktirao nitko iz pravosudnih tijela.

Ovaj po rođenju Zadranin u čelnu fotelju Podravke sjeo je prošlog tjedna nakon duljeg izbora zbog, kako se izvještavalo, sukoba ministara Damira Krstičevića i Gorana Marića oko imenovanja prvog čovjeka koprivničke kompanije. Za njegov dolazak zalagao se, pisao je tportal, Marić, ministar državne imovine, s kojim se Pucar zna iz nogometnih dana, kada je igrao u NK-u Zadar, a Marić bio nogometni sudac.

Pucar je pak poslovnu karijeru započeo u Gavriloviću, u kojemu je prošao put od trgovačkog putnika do menadžera. U Podravku je došao još 2001. te je 2008. imenovan članom Uprave i bio jedan od dvojice neuhićenih članova kada je izbila afera Spice. Ovaj po struci ekonomist u požeško Zvečevo, trećeg po veličini hrvatskog konditora, došao je 2012. Dok je vodio tvrtku, realizirao je zapažen posao proizvodnje čokolade za najveći britanski lanac Tesco, a sličan je posao ostvario s još dva manja britanska trgovačka lanca. Čelnu funkciju napustio je prošlog rujna da bi završio doktorski studij na temu strategije upravljanja brendovima u Osijeku.

– Kaznena prijava protiv Pucara obična je insinuacija koja je pomno planirana u vrijeme izbora predsjednika Uprave Podravke i ništa drugo. Zašto se to nije spomenulo prije toga? Ne znam tko ju je podnio, mogu samo špekulirati oko toga, rekao je za tportal većinski vlasnik i predsjednik Uprave požeškog Zvečeva Zdravko Alvir, dodavši kako odgovorno tvrdi da nema temelja nikakvoj kaznenoj prijavi te da postoje sve formalne odluke Zvečeva iz toga razdoblja. No, kako neslužbeno doznajemo, prijavu su mogli podnijeti dobavljači.

Zvečevo je, prema posljednjim dostupnim podacima, 2015. godine uprihodilo 161,78 milijuna kuna, ali ju je završilo s minusom na računu od 9,23 milijuna kuna, što je gotovo upola manje u odnosu na 2014., kada je uprihodilo 151,53 milijuna kuna, ali je poslovalo s gubitkom od 18,21 milijun kuna.

Godine 2014. Zvečevo su s 40 milijuna kuna dokapitalizirala Ultima ulaganja zadarskog HDZ-ovca Tonija Kozine, no prošle godine Agrokor se upisao kao vlasnik 74.562 dionice, a podatak je zabilježen u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). Time je Agrokor, kako se tada pisalo, upisan samo kao privremeni vlasnik novih, odnosno zasebnih dionica Zvečeva zbog duga, a te dionice predstavljaju nešto manje od 20 posto ukupnog udjela u ovoj konditorskoj tvrtki. Prema podacima SKDD-a, Ultima ulaganja su ponovno upisana kao potpuni vlasnik te emisije dionica.

Prema aktualnim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Zdravko Alvir većinski je vlasnik Zvečeva sa 62,89 posto vlasničkog udjela dok su svi ostali manji dioničari: Veri Tavčar pripada 2,59 posto vlasništva, slijedi Nenad Bakić s 2,25 posto, Nava banka u stečaju ima 1,77 posto, Pavle Grđan 1,37, a isto toliko u vlasništvu je i Zorana Grđana, CERP-u pripada 1,30 posto, Rajku Papku 1,03, Darku Tomljenoviću 0,53 te Milivoju Mrkociju 0,43 posto, piše tportal.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar