Godišnje rodi 300 maloljetnica, 86 ih pobaci; Zavod za javno zdravstvo kreće s posebnim edukacijama po školama

Iako je Hrvatska po broju maloljetničkih trudnoća i pobačaja bolja od drugih europskih zemalja nedostatak spolnog odgoja je vidljiv jer spolno aktivni mladi sve rjeđe koriste kondom. Stoga je Zavod za javno zdravstvo odlučio provesti posebnu edukaciju.
U 2015. u Hrvatskoj je rodilo 306 maloljetnica od kojih su četiri bile djevojčice mlađe od 14 godina. Na pobačaj se, pak, odlučilo 86 također maloljetnih djevojaka, a među njima i dvije koje nisu napunile 15 godina. Podaci su to koji pokazuju kako su maloljetničke trudnoće kao i učestalost tinejdžerskih pobačaja u posljednje vrijeme u padu.
Iako to nisu tako katastrofalni rezultati jer smo bolji od drugih europskih zemlja, neki podaci ipak zabrinjavaju. Primjerice mladi u spolni odnos prosječno stupaju sa 16 godina, a 43 posto onih spolno aktivnih pritom ne koristi kondom. Zabrinjava to što broj onih koji koriste kondom i dalje pada što pokazuje da tinejdžeri nisu dovoljno svjesni rizika u koji se upuštaju stupajući u nezaštićeni spolni odnos.

Da bi barem dijelom popunio prazninu nepostojećeg spolnog odgoja u školama, nedostatak kojeg u drugim zemljama smatraju uzrokom sve lošijeg znanja i svjesnosti te problematike mladih, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u sljedećih će šest godina u trećini hrvatskih srednjih škola provesti edukaciju o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju, u okviru Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” i uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda.

Vršnjačka edukacija

“Opadanje broja adolescentnih trudnoća, bilo da završe porodom ili namjernim pobačajem, pozitivna je promjena, iako daleko od željene. Nismo zadovoljni, jer su podaci iz prošle godine na razini posljednjih godina. Zdravstveni odgoj i obrazovanje su nedostatni, a ovim programom to želimo promijeniti”, poručuju iz HZJZ-a.

Edukaciju tinejdžera o različitim aspektima spolnosti, pa i primjeni odgovarajuće zaštite kod spolnog odnosa, u okviru radionica, kvizova i predavanja koje će održavati u srednjim školama, provodit će vršnjački edukatori. To su učenici viših razreda srednjih škola, koji će u suradnji sa studentima medicine i uz superviziju stručnjaka iz zavoda za javno zdravstvo, svoje vršnjake podučiti odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti reproduktivnog zdravlja. Učenici koji iskažu interes za ovakav rad s vršnjacima najprije će proći posebnu edukaciju, piše Novi list.

Sadržaj edukacije osmislit će tim stručnjaka u kojem će uz liječnike biti i pedagog, psiholog i teolog, a poruke mladima temeljit će se na znanstvenim činjenicama i međunarodnim preporukama, najavljuju iz HZJZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...