Ingrid Antičević Marinović izazvala prometnu i otišla s mjesta nesreće: “Kriva sam ali nisam bježala”

Ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović je 28. studenoga prošle godine, u centru Zagreba, na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice, točno oko podneva, skrivila lakšu prometnu nesreću i – otišla s mjesta nesreće, piše Jutarnji.hr.

Izjavu o nesreći Antičević Marinović policiji je dala tek sutradan, i to nakon što su joj policajci zakucali na vrata. U prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen, a na automobilima koji su sudjelovali u sudaru nastala je manja materijalna šteta.

Prema policijskom zapisiniku, ustavna sutkinja je svojim Renaultom Meganom vozila Gundulićevom ulicom prema Ilici i kod križanja s Varšavskom nepropisno obišla Volkswagen Passat koji je vozio Saša Sedmak, profesionalni vozač iz Samobora. Došlo je do sudara u kojemu je sutkinjin Megan prošao s oštećenjem zadnje desne bočne strane. Ogrebeni su branik, rubnjak i aluminijski naplatak. Šteta je procijenjena na 2000 kuna. Na Passatu je oštećena prednja lijeva bočna strana: branik, blatobran i putno svjetlo, a šteta je procijenjena na 4000 kuna.

“Mjesto događaja je do dolaska ekipe za očevid bilo izmijenjeno utoliko što je Ingrid Antičević Marinović osobnim automobilom napustila mjesto događaja, a drugi osobni automobil je vozač pomaknuo s kolnika radi nesmetanog odvijanja prometa. Na mjestu događaja nisu pronađeni tragovi”, navodi se u policijskom zapisniku i spominje da je mjesto nesreće obuhvaćeno nadzornim kamerama i da je policija izuzela snimke. Policiju je pozvao Saša Sedmak, i to samo zato, kako nam je rekao, jer je njegov Passat službeni, a osiguranje traži policijski zapisnik o nesreći. Policija ga je alkotestirala i nije utvrdila prisutnost alkohola. Antičević Marinović tu proceduru nije prošla jer je nakon sudara otišla svojim putem.

“Kriva sam”

– Nikada u životu nisam počinila prometni prekršaj, a od 2000. godine do danas svaki vikend vozim od Zagreba do Zadra i natrag. Uvijek sam oprezna. Čak mi se i rugaju zbog toga. Ali u Gundulićevoj sam napravila prekršaj. Nepropisno sam obilazila. Ali nisam bježala s mjesta nesreće! Nisam primijetila da je došlo do kontakta između automobila. Došla sam kući i parkirala auto. Nisam ga ni taknula niti bila svjesna da se nešto dogodilo dok mi se nije javila policija. A kamo bih i pobjegla? Pa čovjek je vozio iza mene, bila je gužva, i kamo bih bježala usred dana? Okolo su nadzorne kamere – u dahu je izgovorila Antičević Marinović.

Uz napomenu da se ne opravdava, ustavna sutkinja je prepričala okolnosti koje su dovele do sudara.

– Bila je jako velika gužva. U obje trake koje Gundulićevom idu prema Ilici automobili su milili. Vozač ispred mene je bio osobito spor. Vidjela sam da razgovara sa suputnicom i vozi u svom ritmu. Ali jako polako. To je iritiralo druge vozače koji su neprestalno trubili, ubacivali se ispred njega, između mene i njega. Trubili su i meni jer sam i ja, ne želeći ga obilaziti, također bila spora – prepričava Antičević Marinović situaciju koja je prethodila sudaru. Napominje da je vozila u koloni svako malo zaustavljalo crveno svjetlo na semaforu. Kada je došla do križanja s Varšavskom gdje jedna traka skreće u tu ulicu, a ravno prema Ilici dalje vodi samo jedna, sutkinja je također izgubila strpljenje i, kako kaže, u želji da izbjegne da joj se ponovno upali crveno na semaforu, odlučila s lijeve strane obići spori Passat.

– Zatrubio mi je, ali svi su trubili. Vidjela sam i da je u jednom trenutku vozač Passata izašao i nešto mahao rukom. Mislila sam da me psuje. Nije mi se jednom tako nešto dogodilo. Odlučila sam ignorirati i nastavila sam dalje. Da sam osjetila ikakav sudar, naravno da bih stala i razmijenila podatke. Ali nisam! – kaže Antičević Marinović.

“Bio je to lagani dodir”

S njenom pričom poklapa se i ono što nam je ispričao Saša Sedmak.

– Gospođa je vozila iza mene, da bi se u jednom trenutku odlučila prestrojiti i obići me. Propuštao sam automobil koji je skretao desno u garažu i nisam prije kretanja još jednom provjerio lijevu stranu. Krenuo sam kada je ona već bila u obilaženju. Došlo je do laganog dodira između automobila, no ona nije stala nego je produljila dalje – kaže Sedmak i navodi da je stao sa strane, izašao iz automobila i mahnuo joj.

– Upalilo se zeleno na semaforu, svi su automobili krenuli, a i ona s njima. Teško da me nije uočila. Imam 140 kilograma, ćelav sam. No, možda nije shvatila zašto sam izašao – kaže profesionalni vozač i napominje da tada nije imao pojma tko je gospođa. Na napomenu kako nam je Antičević Marinović izjavila da ga je uočila, ali je bila uvjerena da maše rukom prema njoj jer joj nešto psuje, Sedmak odgovara da je vrlo vjerojatno dobro zaključila.

– Profesionalni sam vozač, iza sebe imam kilometara i kilometara i meni je ovakva situacija gotovo svakodnevica. Napravio sam što moram. Budući da je automobil službeni, morao sam pozvati policiju. Šteta je zanemariva, par sto kuna – kaže Sedmak i tvrdi da procjena od 4000 kuna nije realna, nego servis forsira potrebu saniranja cijele oštećene strane. Navodi i kako vjeruje ustavnoj sutkinji da nije primijetila da su se sudarili jer je doticaj automobila bio vrlo blag. – Nakon njega ona nije ni malo promijenila ponašanje. Ona je uredno u svom ritmu nastavila dalje, došla do Ilice, dala žmigavac i skrenula. Vozila je kao da se ništa nije dogodilo – ispričao je Sedmak. Oba sudionika nesreće su rekla da je Antičević Marinović ponudila platiti štetu na Passatu, ali je Sedmak to odbio jer je već pokrenuo postupak saniranja štete koju pokriva osiguranje.

– Naravno da znam za prometnu nesreću. Sutkinja Antičević Marinović odmah mi se javila i rekla što se dogodilo. Sve znam još od 11. mjeseca – kaže predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, i napominje da mu je ustavna sutkinja rekla kako nije bježala s nesreće, nego je otišla zato što nije primijetila da je došlo do sudara. – Rekla mi je da je to shvatila tek kad joj se javila policija – kaže Šeparović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...