Ispovijest zadarske novinarke kojoj su jedva spasili život: “Zbog upaljenog zuba umalo sam umrla. Bakterija mi je napala mozak, ponovno učim hodati”

Novinarka Lada Stipić-Niseteo trenutno se nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu nakon što je zbog komplikacija koje je izazvao jedan bolesni zub zamalo izgubila život, piše Slobodna Dalmacija. Nakon toga će na oporavak u Toplice na rehabilitaciju motorike.

– Posljednjih godina imala sam izvjesne tegobe sa zubima dok sam živjela u Belgiji, no zahvaljujući šeprtljavosti tamošnjih zubara problem nije otkriven na vrijeme. Kad me zabolio zub, stomatolog mi je rekao da je za to kriv jedan izvaljeni korijen. Nekoliko dana nakon tog pregleda bolovi su postali jači, imala sam probleme s pisanjem u smislu tipfelera, miješanja slova, glasova i riječi.

Vratila sam se u Zadar, a koncem prosinca, točnije 23. prosinca, počela sam se gasiti. Doslovno. Snimila sam ortopan, izvadila problematični zub, osmicu dolje, u zadarskoj ordinaciji dr. Paška Matulića. Obavio je to njegov kolega, iskusni oralni kirurg. Dva dana kasnije počela sam se kočiti, gubiti kontrolu nad desnom stranom tijela uz znatno usporenu motoriku.

Nije mi bilo jasno što se sa mnom događa. Otišla sam na hitni prijam zadarske Opće bolnice gdje mi je napravljen CT glave i snimanje magnetskom rezonacijom nakon čega je utvrđeno da imam cistu, odnosno apsces na mozgu za koji pretpostavljaju da je nastao kao posljedica infekcije na zubu. Bila sam još nekoliko dana u Zadru, da bi me 1. siječnja hitno prebacili u Zagreb na Neurokiruršku kliniku KB-a “Dubrava” gdje sam operirana. I spašena zahvaljujući iznimnoj stručnosti tamošnjih liječnika. To je čudo od Klinike, za tvoju informaciju.

– Operirali su me uz pomoć robota.

Molim?

– Dobro si čula. Uz pomoć robota. Odstranjena mi je cista, nakon čega je odmah uslijedila terapija, kombinacija antibiotika koji su ciljali bakteriju koja je sve to uzrokovala, i kortikosteroidima za spječavanje oticanja mozga. Poslije su mi liječnici objasnili da se ta bakterija iz zuba u donjoj čeljusti, što se vrlo rijetko događa, otrgnula kontroli i otputovala do prednjeg čeonog režnja mozga gdje je stvorila apsces, vrećicu koja je pritiskala moždane centre odgovorne za motoriku i govor. Nakon tog zahvata prebačena sam na Kliniku „Dr. Fran Mihaljević“, koja je najbolja u Hrvatskoj za liječenje infekcija. Ovdje sam već šest tjedana u izvrsnim uvjetima okružena predivnim osobljem koje me stalno drži na oku.

Kako se sada osjećaš?

– Ukratko, čim je gnojna vrećica izvađena, polako mi se vratio govor, donekle i motorika u ruci. Svega sam se sjetila i sada dobro razumijem što mi se događalo i da sam skoro zaglavila. Mogu ti reći da sam sada dobro i skoro odlazim u toplice gdje ću još jednom učiti hodati. Nadam se uspješno – uz osmijeh priča Lada, malo sporije nego što sam navikla čuti našu inače temperamentnu kolegicu, ali razgovjetno. I ne prekida iako joj je medicinska sestra upravo dok razgovaramo došla dati terapiju.

Da nazovem kasnije?

– Ne, ne, pričekaj, začas ćemo nastaviti – kaže.

Neću te dugo gnjaviti jer znam da si iscpljena i da ti treba odmor, ali još mi objasni kako je izgledao zahvat uz pomoć robota?

– Ovako. Glavu ti stave u nekakav metalni kavez koji je spojen na kompjutor i prema koordinatama koje mu servira nalaz magnetske rezonancije, kroz sasvim mali otvor na lubanji usisava se sadržaj ciste, odnosno apsces. Sve skupa trajalo je oko 25 minuta. Svega si svjestan, ništa ne boli. I na koncu liječnici zatvore rupicu na lubanji i to je to.

Ništa ne boli?

– Za to se pobrinuo anesteziolog, koji očito zna svoj posao.

I na koncu, imaš li neku poruku za sve nas strašljivce koji odgađamo odlazak zubaru, bojimo ih se, ne volimo njihove zujalice i sve ostalo što tamo imaju pri ruci?

– Imam tri poruke. Prva je – ne idite nikad belgijskim zubarima jer su totalne šeprtlje, što nije samo moje iskustvo. Druga, odlazite na češće kontrole kod zubara i napravite povremeno ortopan. I treća, ako osjetite da vas nešto boli u ustima, ne dopustite da vam zubari relativiziraju problem i nemojte se s tim pomiriti jer vam to zvuči dobro, nego tražite drugo mišljenje – poručuje optimistično naša Lada koja uskoro odlazi na ugodniji dio liječenja.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...