Južina cijeli tjedan; Ovih 5 namirnica uklonit će tegobe koje donosi neugodan vjetar

Kada na Jadranu puše jugo ljudi se osjećaju nelagodno zbog visoke vlage i vjetra. Uslijed naglog skoka temperature, simptome poput vrtoglavica, glavobolja i umora mogu osjećati ozbiljne tegobe.

Zato se valja se okrenuti ‘dobrim’ izvorima energije koja će odagnati loše raspoloženje i neugodne simptome, piše Punkufer.

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata bogato je magnezijom i kalijem koji igrajuključnu ulogu u procesu pretvaranja hrane u energiju. Ova vrsta namirnica prepuna je minerala željeza koji je važan jer stanice tijela opskrbljuje s odgovarajućim količinama kisika i tako smanjuje mogućnost od pojave umora.

2. Hrana bogata vitaminom C

Dokazano je da manjak vitamin C u tijelu izaziva umor, pa se svakako treba pridržavati dnevnih preporuka za konzumacijom ovog važnog elementa. (75 miliigrama dnevno za žene i 90 miligrama za muškarce).

Vitamina C najviše ima u citrusima poput limuna i naranči, ali i u paprici, brokuli i drugom voću i povrću. Imajte na umu da se kuhanjem gubi otprilike četvrtina sadržaja vitamina C iz neke namirnice, pa ustrajte na svježim plodovima i hrani koju ste minimalno termički obrađivali.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemeneke su odlični izvori hranjivih tvari, a posebice proteina i zdravih omega 3 masnih kiselina. Ovisno o vrsti konzumiranih plodova iz ove skupine, u tijelo ćete unijeti i značajne količine mangana, magnezija, fosfora, bakra, te vitamina iz skupine B kompleksa koji su neophodni u procesu stvaranja energije.

4. Grahorice

Grahorice su se nekoć nazivale čudotvornom hranom jer sadrže uistinu mnogo pozitivnih karakteristika za ljudski organizam – primjerice snižavaju visoki krvni tlak. S obzirom da imaju mnogo prehrambenih vlakana, a malo masti, predstavljaju stabilan izvor energije. Konzumacija graha, graška, boba, leće i drugih grahorica tijelo opskrbljuje s važnim mineralima koje osnažuju organizam, ali i poboljšavaju probavu.

5. Hrana bogata bjelančevinama

Želite li jutro započeti na pravi način, napravite doručak s visokim postotkom bjelančevina – jajima, mliječnim proizvodima, mesom, ribom ili drugim alternativama. Amino kiseline od kojih se bjelančevine sastoje igraju važnu ulogu u obnavljanju stanica, ali i poboljšavanja raspoloženja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...