Kad se Jaseničanin primi miša iliti kako je Joso Nekić u panici na noge digao i DORH i Facebook

Jučer je Antena Zadar, radeći svoj posao, objavila poprilično sramotnu vijest kako se lokalni HDZ, u obliku objave na Facebook stranici, baš onako kako oni to vješto rade, skrivajući sve tragove i veze sa svakom činjenicom i stvarnošću, pozvao ljubitelje i navijače, točnije, one prave Tornadovce, da na utakmicu, koja se sutra igra protiv Cibone, ipak dođu na Višnjik a ne u Jazine. Kada barem minimalno sivih stanica upregnete pokušavajući dokučiti tko tu koga i zašto, shvatit ćete kako je cijela stvar izvan pameti. Barem one zdravlje seljačke, kako kažu. A svaka sličnost sa seljačinama i glavnim protagonistom ove priče je, ‘ajmo reći – slučajna.

Joso Nekić, inače za one neupućene, gradski pročelnik za školstvo te vrlo često i desna i lijeva ruka gradonačelnika Kalmete (ponekad i lijeva i desna noga), uspaničio se na poziv moje novinarke te žustro na pitanje kako je HDZ mogao objaviti jedan takav sramotni status kao iz topa, ili njemu primjerenije – kubure, ispalio kao su “hakirani”. Ne oni, doduše, jer za hakirati prosječnog HDZ-ovca trebalo bi puno više snaga i mozga nego za hakiranje kojekakvog KGB-a (ili koja god slova danas koriste u nazivu). Ne, dakako, zbog sofisticiranosti tehnologije i svega ostalog što koriste lokalni ljubitelji plave boje, već zbog svakog izostanka imalo informatičke pismenosti i znanja. I onda takvi, ali i njim slični, jer, ima ih poprilično, govore o hakiranju, unaprijed optužujući nepoznatog počinitelja, a sve pod opaskom – “nismo mi, oni su”.

Dakle, u svoj svojoj veličini i bitnosti, Joso Nekić se pokušao obraniti pod dobrom starom HDZ-ovom krilaticom “nismo mi”, koja je, evidentno, samo Ivi Sanaderu pošla za rukom, i prije nego je bio upoznat s cijelom situacijom. Baš tipično, zar ne – “nismo mi”. No ovaj put, evidentno u manju činjenica s kojima je baratao, nije optužio SDP. Izostali su tako iz optužbi i Glasovac i Gaši i Novoselović, pa i Pupić Bakrač i ostali koji su, uvjetno rečeno, na suprotnoj strani, bili crveni, zeleni ili žuti.

Nekić je, dakle, želeći ispasti vrhunski IT-evac, baratao pojmovima za koje je valjda čuo još 1995. kada je u filmu tako zvučnog naziva “Hakeri” glumila tada mlađahna Angelina Jolie. Da ga pamćenje služi, moramo mu odati priznanje, jer ima nas koji ne znamo ni što smo jučer ručali. No, cijela strka, a kasnije se ispostavilo i prijava DORH-u za cijeli ovaj slučaj, nastavila se i u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Dakako, svoje slobodno vrijeme utrošilo se na stranačke poslove, baš onako po pe-esu, pa se malo dopisivalo s medijima.

Nekić je, dakle, isplivavši kao glavni protagonist ove priče, u potpunosti sad stavljajući u zadnji red i Tornado i KK Zadar i Višnjik i Jazine, ispao faca. Među svojim stranačkim kolegama, koje su baš poput Martina Baričevića i sličnih njemu, vrsni IT-evci. No problem je nastao i prije nego se krenulo u njegovo rješenje. Problem, uvjetno rečeno, nije ni postojao a manifestira se u činjenici kako sporna Facebook stranica, navodno, odnosno vjerujući prvom čovjeku gradskog HDZ-a, uopće nije njihova. No, valjda je to Nekić u svojoj velebnosti – zaboravio.

HDZ je još jednom pokazao da voli Zadar, ili barem onu viziju i verziju Zadra koju sami sebi poturaju kao najbolju zadnjih 20-tak godina, pokušavajući prikupiti koji politički poen u ovoj neslužbenoj kampanji za lokalne izbore, i to preko leđa navijača Tornada i ljubitelja svetinje – KK Zadra. Uspješno ili ne, ostaje za vidjeti. Ne nužno skoro, možda tamo negdje krajem svibnja, kada će ova politička opcija, krojeći koalicije i suradnje sa svim mogućim i nemogućim predznacima, pokušati zadržati vlast na možda najkrhkijem teritoriju od postojanja HDZ-a.

Dan nakon svega, sporna je stranica obrisana, a DORH će opet potrošiti proračunska sredstva na istragu tko je okaljao obraz lokalnom HDZ-u. Baš kao scenarij nakon privatizacije Zadranke ili nekih drugih posrnulih tvornica, ne nužno zadarskih, već nestalih, onako, po uobičajenom pravilu HDZ-a – “nismo mi”. Kud sreće da se i na izborima vode politikom “nismo mi” pa izostanu s popisa protagonista na gradonačelničku fotelju i spase nas sve seljakluka dodatnih četiri godine u gradu koji slavi 3 tisućiti rođendan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...