Kneževa palača otvara svoja vrata 10. veljače; Slijedi pregršt koncerata, izložbi, predavanja, radionica

U Maloj gradskoj vijećnici danas je predstavljen program otvorenja Kneževe palače, koja će nakon obnove biti otvorena 10. veljače. Bogat program otvorenja trajat će deset dana, a uključit će sve kulturne institucije.

– Nakon dugog procesa došli smo do kraja. Program donosi pregršt izložbi, koncerata i brojnih zanimljivih sadržaja. Narodni muzej Zadar i Koncertni ured će upravljati palačom. Cilj je postići proslavu čina otvorenja. 10. veljače kreće otvorenje nastupom Gradske glazbe u 17 i 30 sati, a u Narodnom kazalištu i Gradskoj loži nastupit će  zadarski zbor Zoranić, Komorni orkestar i Zadarski plesni ansambl. Prigodan program nastavlja se na Poljani Šime Budinića, dok je otvorenje točno u 20 sati. Ulaz je naravno, slobodan, rekao je Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove.

Ravnateljica Narodnog muzeja, Renata Peroš, podsjetila je da je Narodni muzej u palači boravio od 2011. do 2014. godine, te da je u tom razdoblju prikazano preko 90 izložbi.

– Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča koje govore o šest povijesnih razdoblja ovog grada. Od 10. do 20. veljače posjetitelji imaju priliku pogledati Kabinete čuda, odnosno, izložbu kojom predstavljamo 4 odjela muzeja, a koja nam omogućuje da se poigramo s naslagama povijesti, znanja, kulture. Također, slijedi projekcija filma “Zadar nije za dar” Duška Brale, Zdravka Mustaća, Vlade Zrnića i Vedrana Čupića u Maloj izložbenoj dvorani. Od 11. do 17. veljače održavat će se radionice, Priča prošlosti, Mali kabineti čuda, Prezentacija izrade filigranskog nakita i razne igraonice. Očekuje nas Chagallova izložba koja će biti postavljena cijelo ljeto, rekla je Peroš.

Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, dodala je kako je velika zanimljivost i “Lighterature Reading”, luminoakustička instalacija “Grad, zvuk”, dvojca koji se nazivaju Lightune G.

– Očekuje nas koncert Zadarskog komornog orkestra pod vodstvom Marca Graziania i glazbena poslastica Jazz orkestra HRT-a kojim će dirigirati Miron Hauser. Nakon toga ne propustite veliki after party uz Salsu Carnival. 15. veljače se obilježava 70 godina Glazbene škole Blagoje Bersa po kome će biti nazvana Koncertna dvorana, predstavljanje monografije i koncert bivših i sadašnjih učenika škole. Predavanje će održati muzikologinja Nada Bezić, a 17. veljače ugostit ćemo svjetski poznatog pjevača Andreasa Scholla i Edina Karamazova, rekla je Bušić.

Uz spomenuto na programu će se naći još mnoštvo glazbenih, plesnih i likovnih poslastica, pa vam ne preostaje ništa nego se 10. veljače uputiti u Kneževu palaču koja na jednom mjestu objedinjuje muzejski prostor, koncertnu dvoranu, dvorane za privremene izložbe, video galeriju, multimedijalnu dvoranu i reprezentativne dvorane uređene u različitim povijesnim stilovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...