Luka Klapan snima novi film, ovoga puta o ratnim zločinima u Medviđoj

Ovaj projekt sam pokrenuo jer je važno da se dokumentira svako svjedočanstvo iz Domovinskog rata, a osamnaest nedužnih osoba ubijenih u Medviđoj svakako zaslužuje jedan poseban respekt. Kad dođete u selo Medviđu, jedno od većih bukovičkih sela, duša vam se smiruje, a oko vam se odmara gledajući njene ljepote. Kažu da je ime mjesta tako i nastalo, jer vam oko svuda med viđa, kaže Luka Klapan.

‘Glas Medviđe’ radni je naslov dokumentarnog filma Luke Klapana čije snimanje je započeto u rujnu prošle godine, a u fokusu su ubojstva nedužnih civila tijekom Domovinskog rata. Prije 24 godine točnije 9. veljače 1993. zaseok Erstići zavijen je u crno. Za manje od dva sata poubijano je njih desetero. Najmlađa žrtva ovog svirepog četničkog zločina, za koji još nitko nije odgovarao, imala je 18, a najstarija 88 godina. U Medviđoj srcu Bukovice, kako je neki zovu, za vrijeme Domovinskog rata ubijeno je 18 nedužnih hrvatskih civila.

Suradnik na Klapanovu filmu i autor naratorskog teksta prof. Ivan Genda kazuje kako je Medviđa nekad davno bila jako naseljena, godine 1913. imala je više stanovnika nego Benkovac, Obrovac ili Biograd na Moru, a srba pravoslavne vjeroispovijesti bilo je malo. No oba naroda živjela su složno kao braća iste majke Medviđe. Prije svega vrlo bitno je naglasiti da su Hrvati oduvijek poštivali svoje pravoslavne seljane i vjerovali su da se dugogodišnji zajednički suživot neće izokrenuti u mržnju i neprijateljstvo. Bez oružja, a osokoljeni vjerom u dobrosusjedske odnose, rodbinsku, kumsku i prijateljsku povezanost, ostali su u svom selu na svojim ognjištima. No ubrzo su se razočarali. Svakodnevno su proživljavali zastrašivanja, proganjanja, pljačkanja, ponižavanja i ubijanja, istaknuo je prof. Genda.

Mitska Bukovica i njeni ljudi oduvijek su me privlačili, u mladosti sam čitao Ardalića. Bukovički teren fascinantan je za snimanje. Prije svega ovaj projekt sam pokrenuo jer je važno da se dokumentira svako svjedočanstvo iz Domovinskog rata, a osamnaest nedužnih osoba ubijenih u Medviđoj svakako zaslužuje jedan poseban respekt. Naglasak u filmu je i taj kako su u Medviđoj u nekim slučajevima Srbi ubijali i svoje rođake srpske nacionalnosti koji su se oženili ili su bili udati za Hrvate. Do sada je snimljeno dosta materijala i film bi uskoro mogao ući u postprodukcijsku fazu. Međutim snimanje svakog filma iziskuje i određene potrebe u financijskom smislu i zato je važno da sve dobro funkcionira. Jako sam zadovoljan cjelokupnom organizacijom. Svi su spremni na suradnju i što je najvažnije svi su vrlo brzi i profesionalni, izjavio je autor filma Luka Klapan.

Producent filma je Udruga FFVAL, a razvoj projekta i proizvodnju filma o civilnim žrtvama Medviđe podržavaju Grad Benkovac i Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije na čelu s predsjednicom Ljubicom Krcić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...