Mora li vam policajac uručiti kaznu za prometni prekršaj na licu mjesta?

Mnogi vozači koji se susretnu s prometnom policijom doživjeli su da im uz pristojno ponašanje i skrušenu molbu policajci progledaju kroz prste te ih ne kazne. Međutim, nama se javio čitatelj koji je imao drugačije iskustvo – tvrdi da mu je policajac rekao da neće dobiti kaznu, a ona mu je ipak stigla na kućnu adresu i zanimalo ga je je li postupio zakonito. Iz Ureda glavnog ravnatelja policije su za tportal naveli da je takav postupak potpuno u okviru zakona.

Navode da sukladno odredbama članka 245. Prekršajnog zakona, ovisno o prekršaju koji je utvrđen, policijski službenik može na mjestu počinjenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu u visini polovice propisanog minimuma ili polovice točno određenog iznosa novčane kazne propisane propisom o prekršaju za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte.

Ukoliko je utvrđen prekršaj za koji je zakonom propisana mogućnost naplate novčane kazne, a počinitelj ju nije platio na mjestu počinjenja prekršaja, policijski službenik mu može izdati obavijest o počinjenom prekršaju, temeljem koje počinitelj može u roku od tri dana platiti polovicu izrečenog iznosa, uz obavezu da potvrdu o plaćanju dostavi tijelu koje je izdalo obavijest, i smatrat će se da je kazna plaćena u potpunosti.

Ako kazna nije naplaćena na mjestu počinjenja, niti je izdana obavijest, ona će se dostaviti naknadno, kao i u slučajevima kada se za utvrđeni prekršaj ne može naplatiti novčana kazna te se na adresu počinitelja naknadno dostavlja obavezni, odnosno prekršajni nalog.

Dakle, ako vam na kućnu adresu ipak stigne ‘čestitka’ MUP-a za počinjeni prekršaj, za koju ste mislili da ju nećete dobiti, sve je pravno u redu te vam je, ako smatrate da niste trebali biti kažnjeni, najbolje napisati žalbu i ići na Prekršajni sud izložiti svoje argumente.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...